Top punt westzaan met toren assendelft

TOP Westzaan

Contact

P aan de Provincialeweg N 246
Westzaan
Plan je route

TOP's, afgekort voor Toeristische Overstappunten, bieden een handige start voor jouw verkenning van de landelijke omgeving. Elke TOP voorziet in parkeergelegenheid, waarna je op de fiets, te voet of zelfs per boot de omgeving kunt verkennen.

Op de informatiezuilen van elke TOP vind je verschillende routes die je naar de mooiste plekjes, de rustige omgeving en de prachtige natuur van Laag Holland leiden. Tijdens je tocht kom je langs verrassende rustpunten en gezellige horecagelegenheden, en de TOP’s wijzen je de weg om ze te vinden. Je herkent de TOP´s aan hun groene informatiezuilen.

Ten westen van de Zaan strekt zich een vogelrijk veenweidegebied uit, omringd door lintdorpen. Het landschap wordt gekenmerkt door brede sloten, smalle percelen en weelderige rietstroken. Hier liggen Westzaan, Noorderveen en de Kalverpolder, restanten van vroegere moerasnatuur. Handel en scheepvaartindustrie hebben hier een rijke geschiedenis, met de vaardigheden van de Zaankanters die zelfs tsaar Peter de Grote aantrokken. De aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 resulteerde in de inpoldering van het IJ en het Wijkermeer, waarbij de Westzanerpolder werd gevormd als een van de IJpolders.

Locatie