Welkom in Broek in Waterland - Pronkjuweel tussen de weilanden

Enkele kilometers van Amsterdam ligt het pittoreske Broek in Waterland. Omringd door weilanden lijkt Broek in Waterland een echt boerendorp, maar toch is het oorspronkelijk een schippersdorp. In de Gouden Eeuw trokken veel reders, kapiteins en rijke kooplieden naar het oorspronkelijke schippersdorp om er te gaan wonen. Zij bouwden deftige huizen met prachtige interieurs en maakten Broek in Waterland één van de meest welvarende dorpen van Waterland. Deze beroemde houten ‘Broeker’ huizen, het rustgevende uitzicht over het Havenrak en de prachtige kleurrijke tuinen zijn slechts enkele redenen om dit mooie dorp te bezoeken. Broek in Waterland is een oase aan rust op steenworp afstand van de drukke stad. Dat betekent niet dat er niets te doen is. Broek in Waterland is bijzonder mooi om te voet of per fiets te ontdekken, je kunt er lekker uit eten of een bezoek brengen aan de verschillende monumenten. Maar - als je de kans hebt - dan is Broek in Waterland vanaf het water écht een aanrader. Hier waan je jezelf in een levende ansichtkaart!

 • Zien & doen

  Broek in Waterland is van alles te doen. Vanaf het water is dit dorpje écht een aanrader!

  Zien & doen Kanoën in Broek in Waterland
 • Fietsen & Wandelen

  Zowel fietsen als wandelen zijn fantastische manieren om dit charmante dorpje Broek in Waterland te verkennen. 

  Fietsen & Wandelen Twee vrouwen die op de fiets Broek in Waterland verkennen.
 • 'Broeker' houten huizen

  Door de prachtige 'Broeker' houten huizen waar je jezelf in een levende ansichtkaart! 

  'Broeker' houten huizen Luchtfoto Broek in Waterland
 • Nog meer Waterland

  Elke plaats heeft zijn eigen charme en door de cultuurhistorische achtergrond zijn ze zeker een bezoek waard.

  Nog meer Waterland

Zien & doen

Gelukkig zijn de broekers altijd zuinig geweest op hun mooie dorp en is er door de eeuwen heen maar weinig veranderd. En zo is het nog steeds een feest om naar Broek te gaan. Zomers dan bij voorkeur in een bootje of per kano. Het enige geluid dat je hoort is het kabbelende water veroorzaakt door je eigen boot. Verder is het stil. 's Winters stap je in Broek in Waterland op de schaats, want juist wanneer het Havenrak dichtgevroren is en een dikke laag sneeuw de kade bedekt... dan is hier zo adembenemend mooi!

Niet alleen van het water is Broek in Waterland mooi, maar ook te voet. Ga op stap en ontdek de smalle straatjes van dit historische dorp waarbij je diverse bezienswaardigheden tegenkomt. 

'Broeker' houten huizen - Deftige huizen met gevels vol houtsnijwerk

Eeuwen geleden al gold Broek in Waterland als een absolute must see. Een parel onder de rook van Amsterdam waar pracht en praal de straten sierde. Van heinde en ver laafde men zich aan de schoonheid en de rijkdom van Broek, dat destijds een van de meest welvarende dorpen van Waterland was. Rijke reders, kapiteints en kooplieden uit Amsterdam waren hiervoor verantwoordelijk. Want na een leven van hard werken en geld verdienen, besloten zij hier hun geld uit te geven. En dat deden ze vol overgave. Ze bouwden deftige huizen met gevels vol houtsnijwerk en prachtig versierde interieurs. Grote hoeveelheden goud, zilver en andere exotische kostbaarheden vulden hun kamers. Hun versierdrift kende geen grenzen en reikte zelfs tot in de tuinen waar met gereedschap van zilver werd gewerkt. 

Het Beroemde Huis

Het mooiste huis vind je in Het Beroemde Huis aan De Erven. De schilderingen, die rond 1990 aan het licht kwamen, maken het huis op interieurgebied tot een unicum. Jarenlang heeft 'Het Beroemde Huis' haar veelkleurige schilderingen verborgen gehouden. Dikke lagen verf, voorzetwanden en verlaagde plafonds onttrokken de decoraties aan het zicht totdat een grootscheepse restauratie de schilderingen weer tevoorschijn bracht. Op afspraak, worden door de eigenaars, met veel enthousiasme rondleidingen voor groepen gegeven. 

Bezoek Het Beroemde Huis
Voorgevel van Het Beroemde Huis

Fietsen & wandelen

Zowel fietsen als wandelen zijn fantastische manieren om dit charmante dorpje Broek in Waterland te verkennen. Maak bijvoorbeeld een ontspannen fietstocht door het dorp om te genieten van de houten huizen en weelderige groene omgeving. Of verken het dorp te voet, dwaal door de smalle straatjes en historische gebouwen. Mis de kans niet om de Broeker Kerk en Het Beroemde Huis te bezoeken. Hieronder vind je een overzicht van de fiets- en wandelroutes die door Broek in Waterland gaan. Welke route kies jij vandaag? 

Nachtje blijven slapen?

Tip: Overnachten bij Inn on the Lake is een unieke ervaring, aangezien deze accommodatie is gehuisvest in een pand met een rijke historie. Het gebouw is zelfs officieel erkend als een Rijksmonument, wat het extra bijzonder maakt.

Inn on the Lake
Een prachtig gedekte ontbijttafel bij Inn on the Lake aan het water.

Nog meer Waterland

Samen met de dorpen Uitdam, Zuiderwoude, Ilpendam, Watergang, Katwoude, Overleek, de stad Monnickendam en het schiereiland Marken vormt Broek in Waterland de gemeente Waterland. Elke plaats heeft zijn eigen charme en door de cultuurhistorische achtergrond zijn ze zeker een bezoek waard. Geniet van de goed bewaarde monumenten die de oude stads- en dorpsgezichten sieren. Fiets of wandel door het open veenweidelandschap, langs gezellige horeca, boerderijwinkels en overweldigende, vogelrijke natuur.