Welkom in Monnickendam - Een stukje historie aan de Gouwzee

Monnickendam, een parel in Waterland. Deze historische Zuiderzeestad kreeg ruim 650 jaar geleden zijn stadsrechten en kent een rijke geschiedenis van handel en zeevaart. Slenter door de historische straatjes, langs monumentale panden en bijzondere gevelstenen en waan je in de Gouden Eeuw, een lust voor het oog.

 • Leven met het water

  Vandaag de dag is de relatie met het water in Monnickendam nog steeds onmiskenbaar. Er is hier daarom ook veel vertier voor de waterliefhebbers te vinden.

  Leven met het water
 • Museum de Speeltoren

  Het Waterlandsmuseum De Speeltoren vertelt het verhaal van Waterland en het valste carillon van Europa.

  Museum de Speeltoren Speeltoren Monnickendam
 • Nog meer Waterland

  Waterland is een heerlijk gebied waar stad en land naadloos in elkaar overgaan. Ontdek wat hier allemaal te doen is!

  Nog meer Waterland
 • Historisch Monnickendam

  De historie van Monnickendam kun je ook via een wandelroute ontdekken! Welke route kies jij vandaag?

  Historisch Monnickendam Palingroker tijdens de Monnickendammer Visdagen in Noord-Holland.

Leven met het water

Vandaag de dag is de relatie met het water nog steeds onmiskenbaar. De ruige Zuiderzee heeft door de aanleg van de Afsluitdijk plaats gemaakt voor het rustige Markermeer en biedt het hele jaar door vertier voor alle waterliefhebbers. De Gouwzee en het Markermeer zijn al sinds jaar en dag populair bij zeilsporters. Na een dag op het water druppelen de zeilboten dankbaar weer binnen in één van de jachthavens van Monnickendam. Hier kun je altijd wel een plekje vinden, bij elkaar opgeteld vormen de jachthavens van Monnickendam de grootste van Nederland. Geniet tijdens je bezoek van het prachtige uitzicht over de havens of reserveer een plek aan boord van een zeilschip van de Bruine Vloot. Met een beetje geluk ben je getuige van het te-water-laten van een indrukwekkend zeewaardig plezierjacht, gebouwd op de scheepswerf in het oude centrum. Even buiten het centrum vind je recreatiegebied Hemmeland met diverse strandjes. Hier kun je heerlijk zwemmen, kanoën en surfen. En terwijl de zon achter de horizon zakt, sluit jij de dag af bij één van de gezellige strandtenten.

Hemmeland

Het recreatiegebied Hemmeland is er voor een ieder die lekker een dagje weg wil om te genieten van natuur en water. Het gebied is gratis toegankelijk en je kunt hier onder andere wandelen, fietsen, zwemmen, surfen en zeilen!

Ontdek Hemmeland

Haven van Monnickendam

De historische schepen van Zeilvloot Monnickendam hebben hun thuishaven in de pittoreske binnenhaven van Monnickendam. Vanuit hier maken zij prachtige zeiltochten over het IJssel- en Markermeer, varen ze op de Waddenzee of maken ze zeiltochten naar verre bestemmingen. 

Ontdek het zeilen
Haven Monnickendam

Historisch Monnickendam

Door de voortdurende stroming van het water vanuit de voormalige Zuiderzee naar de rivier de Purmer Ee konden grote zeeschepen Monnickendam aandoen. Hierdoor ontstond in de 16de eeuw een bloeiende handel met de Oostzeelanden. Nederlandse schepen voeren via Monnickendam van en naar Amsterdam. Deze schepen brachten zout en haring naar de Oostzeelanden en namen hout, graan, pek en dierenhuiden mee terug. Om de haring en andere vis lang te kunnen bewaren werd het verwerkt in Monnickendam, dat al sinds het verre verleden bekend staat om zijn visrokerijen. Nog steeds wordt er op traditionele manier vis gerookt die je ongetwijfeld ruikt als je in de buurt van de rokerij loopt. Tip: In de zomervakantieperiode wordt tijdens de Monnickendammer Visdagen het visroken gedemonstreed door een aantal rokers uit Monnickendam.

De historie van Monnickendam kun je ook via een wandelroute ontdekken! Langs deze prachtige routes kom je tevens verschillende horecagelegenheden tegen - gevestigd in historische pandjes - waar je lekker kunt lunchen of dineren. Welke route kies jij vandaag?

Nog meer Waterland

Monnickendam is al sinds 1355 de enige stad in de gemeente Waterland. Deze stad wordt omringd door de landelijk gelegen (lint)dorpen Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland, Ilpendam, Watergang, Katwoude en Overleek en het schiereiland Marken. Waterland is een heerlijk gebied waar stad en land naadloos in elkaar overgaan. Start de dag met een verfrissende wandeling over Marken of in het pittoreske Broek in Waterland. Fiets door het open veenweidelandschap, via bijzondere dorpen, langs gezellige horeca, boerderijwinkels en overweldigende vogelrijke natuur. Het decor van Waterland is geliefd bij fotografen over de hele wereld. Zij kunnen geen genoeg krijgen van de kenmerkende houten huisjes in blauwe en groene kleuren, uitgestrekte groene weilanden en het oneindige water. Het meest gefotografeerde stukje van Waterland is waarschijnlijk ‘Het Paard van Marken’. Deze iconische vuurtoren uit 1839 en zijn prachtige omgeving lijken net een schilderij. Waterland liever vanaf het water ontdekken? Dat kan tijdens een zeilavontuur over met Markermeer, de Gouwzee of het IJsselmeer, of maak met Rederij Volendam-Marken Express de oversteek van Marken naar Volendam. Ook voor stillere vaartochten kun je in Waterland terecht. Kies voor een mooie tocht per kano, SUP of (fluister)boot en geniet in rust van de prachtige flora en fauna om je heen. Bekijk de overvloed aan weidevogels, koeien en schapen. Meer aan bij een gezellige theetuin of vaar één van de Waterlandse dorpen binnen. Het is een feest om hier te recreëren.