Welkom op Marken - Schilderachtig schiereiland

Slechts één dijk verbindt het authentieke schiereiland Marken met het vaste land. Marken ademt de authentieke sfeer van vroeger in een oer-Hollandse omgeving, waar groen en water elkaar afwisselen. Smalle steegjes, ophaalbruggen en groene houten huizen: het is hier alsof de tijd heeft stilgestaan. Welkom op Mèreke, zoals de inwoners zullen zeggen.

 • Must see op Marken

  Alle tips op een rijtje: deze bezienswaardigheden mag je echt niet overslaan! 

  Must see op Marken
 • Nog meer Waterland

   Elke plaats in Waterland heeft zijn eigen charme en door de cultuurhistorische achtergrond zijn ze zeker een bezoek waard. Benieuwd naar de omgeving?

  Nog meer Waterland
 • Alles wat je moet weten

  Alle praktische informatie wat je moet weten voordat je dit schiereiland gaat bezoeken.

  Alles wat je moet weten
 • Werven & Paalwoningen

  Om de charme van Marken te ontdekken is een wandeling langs de werven een absolute aanrader. Er zijn meerdere routes beschikbaar.

  Werven & Paalwoningen Marken

Must see op Marken - Benieuwd wat er te doen is?

Marken is absoluut een echte aanrader voor jouw bucketlist! Dit oer-Hollandse schiereiland met zijn houten huizen is supercharmant. Kijk uit over het IJsselmeer, laagvliegende meeuwen, koeien in de wei en loop langs de vuurtoren 'Het Paard van Marken'. Verken het eiland op een andere manier! 

Typisch Marken

 1. Paard van Marken
  Op het uiterste puntje van het eiland Marken piekt dé iconische vuurtoren van Marken! Vanaf het wandelpad kan je een prachtig plaatje schieten van deze toren.
   
 2. Sijtje Boes
  Sijtje Boes is een folkloristische en legendarische figuur die naar verluidt van Marken een toeristische trekpleister maakte door haar ‘kijkhuisje’ en ‘souvenirwinkeltje’. Kom binnen en waan je voor even terug in de tijd.
   
 3. Marken Express 
  Een unieke beleving van een apart stukje Nederland! Stap aan boord bij Rederij Volendam-Marken Express en vaar mee van Volendam naar Marken of andersom.
   
 4. Klompenmakerij
  Bij Klompenmakerij Marken zie je hoe klompen met een authentieke stoommachine gemaakt worden.
   
 5. Marker Museum
  Het Marker Museum is gehuisvest in zes historische woningen in het oude centrum. Het museum biedt een uniek inkijkje in de bijzondere geschiedenis van het schiereiland!

Tips van de locals

 1. Tips van Trijntje
  Trijntje is een geboren en getogen Markse en supertrots op ‘haar’ eiland. In deze blog lees je haar favoriete plekjes! 
   
 2. Blijf een nachtje slapen
  Ontdek het eiland op een unieke manier; blijf een nachtje slapen en je hebt (bijna) het hele eiland voor jezelf. Welke accommodatie kies jij?
   
 3. Neem een duik bij het Havenstrandje
  De zwemlocatie is direct gelegen aan de Gouwzee en is een officieel aangewezen zwemwaterlocatie. Als je even heerlijk wilt afkoelen is dit de juiste plek!
   
 4. Terrasje pakken
  Kies je voor een goede start van de dag met een heerlijk ontbijt, schuif je aan voor lunch, proost je tijdens een gezellige borrel of sluit je de dag hier af?
   
 5. VVV Marken
  Informatiepunt Marken is er voor bewoners, toeristen én ondernemers. Vanuit hier verstrekken de vrijwilligers uitgebreide informatie over activiteiten, bezienswaardigheden en evenementen! 

Werven & Paalwoningen

Om de overlast van overstromingen te beperken, bouwden de Markers sinds de 14e eeuw hun huizen op terpen. In de volksmond worden deze kunstmatig opgeworpen heuvels ook wel ‘werven’ genoemd. Om zo’n werf goed te benutten, werden de huisjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan gebouwd. Toen in de 19e eeuw de werven volgebouwd raakten, begonnen de Markers hun huizen op palen te bouwen. Met de aanleg van de Afsluitdijk verdween het overstromingsgevaar. Hierdoor kon ook de ruimte onder de ‘paalwoningen’ benut worden en zo ontstonden de onderhuizen. Van de zevenentwintig oorspronkelijke werven zijn nog vijftien over. Hiervan worden er vandaag de dag elf nog bewoond. De werven van Marken zijn iconisch voor het voormalige eiland, je kunt ze al van veraf zien liggen. Om de charme van deze plaats zelf te ontdekken is een wandeling langs de werven een absolute aanrader. Wandel het rondje MarkenKerkbuurt-ommetje, de Rozewerfroute, de Wervenroute of de Havenbuurtroute om alle werven van Marken te ontdekken.
Bezoek de VVV aan de haven voor informatie over routes en meer.

Tip: Maak een rondleiding met een gids in klederdracht! Dit is een echte belevenis en kan uitgebreid worden met een aantal leuke en smakelijke activiteiten die een echt Marker accent hebben. Rond Marken verzorgt deze rondleidingen en vertellen je de verhalen die tot leven komen in het oer-Hollandse decor van Marken!

Vraag & antwoord - Alles wat je moet weten over Marken

1. Waar moet ik rekening meehouden op Marken?

Op Marken zijn ze trots om op het schiereiland te wonen en te werken en houden Marken graag mooi zoals het is. Help jij ook mee? Je kunt het convenant van Marken hier vinden. 

2. Hoe kom ik op Marken?

Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden om Marken te bereiken:
- Met de auto; Marken is verbonden met het vasteland via een dijk (provinciale weg N815).
- Openbaar vervoer; Vanaf Amsterdam Centraal kun je (aan de achterzijde van het station) de bus van EBS naar Marken pakken. Ook kun je vanaf Volendam de veerboot nemen. Deze boottocht duurt slechts 30 minuten. Afvaarlocatie: Haven 38, 1131 EP Volendam. Ga je met een eigen boot? Leg dan jouw boot gratis aan in de haven!
- Fiets; Marken is bereikbaar per fiets. Je kunt een fiets huren in bijvoorbeeld Amsterdam of Volendam en de fietsroute volgen.

3. Parkeren op Marken

Bezoekers van Marken hebben slechts één optie om te parkeren. Wanneer je Marken binnen komt rijden, vind je direct aan je linkerhand een grote parkeerplaats (Kruisbaakweg 1). Als bezoeker dien je hier te parkeren, het is niet mogelijk om verder te rijden. Het parkeren van een auto op het grote parkeerterrein van Marken bedraagt € 3,35 per uur (per 10 minuten betalen is mogelijk), met een maximum van € 10,50 per dag. Het parkeren van een touringcar op het grote parkeerterrein van Marken bedraagt € 16,90 per dag. Motoren hoeven niet te betalen zolang deze niet in het parkeervak staan.

Het parkeren kan betaald worden met contant geld, een betaalpas of de parkeerapp. 

4. Zijn er openbare toiletten op Marken?

Gelijk op de parkeerplaats van Marken zijn er openbare toiletten aanwezig. De kosten hiervoor zijn € 0.50. Tevens zijn er openbare toiletten te vinden bij het VVV kantoor aan de haven. 

5. Kun je fietsen huren op Marken?

Ja, dat is mogelijk! Fietsverhuur Marken is een klein (familie)bedrijf en is gevestigd naast de Beatrixbrug op het parkeerplaats van Marken. Het bedrijf vershuurt verschillende fietsen in diverse soorten en maten. Meer informatie kan je vinden op de website.

Nog meer Waterland

Samen met de dorpen Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland, Ilpendam, Watergang, Katwoude, Overleek en de stad Monnickendam vormt het schiereiland Marken de gemeente Waterland. Elke plaats heeft zijn eigen charme en door de cultuurhistorische achtergrond zijn ze zeker een bezoek waard. Geniet van de goed bewaarde monumenten die de oude stads- en dorpsgezichten sieren. Fiets of wandel door het open veenweidelandschap, langs gezellige horeca, boerderijwinkels en overweldigende, vogelrijke natuur.