Werelderfgoed De Beemster - Werelderfgoed in het kwadraat
Ontdek De Beemster en maak kennis met deze bijzondere polder op zo'n 3,5 meter onder zeeniveau. De Beemster is vooral bekend om haar UNESCO Werelderfgoed status en haar overheelijke streekproducten, maar dit gebied heeft nog veel meer te bieden. Volg het bijzondere geometrische patroon op de fiets of wandelend of ga op avontuur (met de kinderen) langs forten en boerderijen.
-
Fietsen en wandelen
Doorkruis op je rijwiel of lopend het open polderlandschap van De Beemster met één van onze favoriete routes.
-
Forten in De Beemster
In dit bijzondere Werelderfgoed staat nóg een Werelderfgoed; De Stelling van Amsterdam. Deze werd ingehaald door de tijd en bleef als verdedigingslinie ongebruikt. Gelukkig maar, want daardoor kunnen wij vandaag de dag genieten van een groot aantal forten.
-
De Beemster op haar best
-
Streekproducten
De welbekende kaas is niet het enige streekproduct uit De Beemster. Van knapperige appels tot smaakvolle knoflook. Veel van deze producten zijn verkrijgbaar in de kleine lokale boerderijwinkels. Ga op pad en prikkel je smaakzintuigen!
-
UITagenda
Wat is er vandaag voor leuks te doen in De Beemster?
Overnachten in De Beemster - Blijf je gezellig logeren?
De Beemster barst van de leuke overnachtingsadresjes! En dat is maar goed ook, want één dag is te kort om de Beemster te ontdekken.
Blijf dus lekker een nachtje slapen in een knusse B&B, een hippe vakantiewoning of een kleinschalig hotel.
Word wakker in een imposant fort, een gezellige pipowagen of een romantische Bed & Breakfast.
Geniet van de gastvrijheid, de ontbijtjes van lokale streekproducten en natuurlijk de rust.....
Droogmakerij De Beemster - De poëzie van de rechte lijn in De Beemster
We tellen in Nederland inmiddels tien UNESCO Werelderfgoederen. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op deze prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst en in 1999 werd daar Droogmakerij De Beemster aan toegevoegd. Waarom juist De Beemster, zal je denken. Nederland telt immers veel meer polders. En dat is ook zo, maar De Beemster was het eerste grootschalige landschapsproject in de wereld waarin het principe van de Gulden Snede van Da Vinci volledig werd toegepast. Een verkavelingspatroon bestaande uit vierkanten en daarmee volgens klassieke opvattingen een volledig harmonieus geheel.
Amsterdamse kooplieden zorgden voor de financiering en Jan Adriaanszoon werd aangetrokken om toezicht te houden op de bouw van 43 molens die het Bamestrameer moesten gaan droogleggen. De drooglegging werd in 1612 afgerond. Het gewonnen land lag 3,5 meter onder zeeniveau en bleek te bestaan uit vruchtbare klei dat werd verkaveld in een raster van vierkanten. Wie vandaag de dag Unesco Werelderfgoed Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland bezoekt zal het geometrische patroon overal in het landschap tegenkomen. Helaas hebben de watermolens, die hier destijds de boel droog maalden, de tand des tijds niet doorstaan. Maar wie graag wil zien hoe dat droogleggen in zjin werk ging, moet vooral een bezoek brengen aan de Museummolen in buurpolder de Schermer. De enige molen die je nog in het Beemsterlandschap kunt zien is De Nachtegaal in Middenbeemster. Een achtkantige bovenkruier uit 1704 die nog steeds dienst doet als korenmolen.