Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster - Werelderfgoed in het kwadraat

Ontdek De Beemster en maak kennis met deze bijzondere polder op zo'n 3,5 meter onder zeeniveau. Hier komen maar liefst twee Unesco Werelderfgoederen samen: De Beemster met haar unieke symmetrische verkaveling én de Hollandse Waterlinie: de Stelling van Amsterdam. De Beemster heeft echter nog veel meer te bieden. Volg het bijzondere geometrische patroon op de fiets of wandelend of ga op avontuur (met de kinderen) langs forten en boerderijen. Ontdek de overheerlijke streekproducten uit de rijke Beemsterkleigrond of bekijk De Beemster vanaf grote hoogte tijdens de Keyserklim. Er is genoeg te beleven!

 • Fietsen en wandelen

  Doorkruis op je rijwiel of lopend het open polderlandschap van De Beemster met één van onze favoriete routes.

  Fietsen en wandelen
 • Werelderfgoed de Beemster

  In dit bijzondere Werelderfgoed staat nóg een Werelderfgoed; De Stelling van Amsterdam. Deze werd ingehaald door de tijd en bleef als verdedigingslinie ongebruikt. Gelukkig maar, want daardoor kunnen wij vandaag de dag genieten van een groot aantal forten. 

  Werelderfgoed de Beemster
 • Logo in kleurblok Visit Beemster.
 • Streekproducten

  De welbekende kaas is niet het enige streekproduct uit De Beemster. Van knapperige appels tot smaakvolle knoflook. Veel van deze producten zijn verkrijgbaar in de kleine lokale boerderijwinkels. Ga op pad en prikkel je smaakzintuigen!

  Streekproducten Streekproductenwagentje bij De Proeftuin
 • Tips voor nu

  Wat is er vandaag voor leuks te doen in De Beemster?

  Tips voor nu

Droogmakerij De Beemster - De poëzie van de rechte lijn in De Beemster

We tellen in Nederland inmiddels tien UNESCO Werelderfgoederen. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op deze prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst en in 1999 werd daar Droogmakerij De Beemster aan toegevoegd. Waarom juist De Beemster, zal je denken. Nederland telt immers veel meer polders. En dat is ook zo, maar De Beemster was het eerste grootschalige landschapsproject in de wereld waarin het principe van de Gulden Snede van Da Vinci volledig werd toegepast. Een verkavelingspatroon bestaande uit vierkanten en daarmee volgens klassieke opvattingen een volledig harmonieus geheel. 

Amsterdamse kooplieden zorgden voor de financiering en Jan Adriaanszoon werd aangetrokken om toezicht te houden op de bouw van 43 molens die het Bamestrameer moesten gaan droogleggen. De drooglegging werd in 1612 afgerond. Het gewonnen land lag 3,5 meter onder zeeniveau en bleek te bestaan uit vruchtbare klei dat werd verkaveld in een raster van vierkanten. Wie vandaag de dag Unesco Werelderfgoed Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland bezoekt zal het geometrische patroon overal in het landschap tegenkomen. Helaas hebben de watermolens, die hier destijds de boel droog maalden, de tand des tijds niet doorstaan. Maar wie graag wil zien hoe dat droogleggen in zjin werk ging, moet vooral een bezoek brengen aan de Museummolen in buurpolder de Schermer. De enige molen die je nog in het Beemsterlandschap kunt zien is De Nachtegaal in Middenbeemster. Een achtkantige bovenkruier uit 1704 die nog steeds dienst doet als korenmolen.