Beemster

Werelderfgoed De Beemster - Werelderfgoed in het kwadraat

Je zult er maar wonen zo’n 3,5 meter onder zeeniveau. Complete waanzin! Dat is wat veel buitenlanders zullen denken, maar wij weten wel beter. In de 17e eeuw veroverde de mens hier land op het water en veranderde het binnenmeer De Beemster in een mooi en open polderlandschap. Strak ingedeeld naar een geometrisch patroon van perfecte kwadranten en later bebouwd met karakteristieke stolpboerderijen en historische dorpjes. Vandaag de dag is De Beemster vooral bekend door haar UNESCO Werelderfgoed status én haar wereldberoemde Beemster Kaas. Toch heeft De Beemster nog veel meer te bieden.
Op deze VVV pagina lees je alles over de highlights van De Beemster. 

Bijzonder in De Beemster

Dit mag je niet missen als je in De Beemster bent.

Fietsen en wandelen

Verken de rechte wegen van De Beemster te voet of op de fiets.

De Beemster op haar best

Historisch Beemster

Ontdek hoe het er vroeger aan toe ging in De Beemster.

© Visit Beemster

UITagenda

Wat is er vandaag voor leuks te doen in De Beemster?

Werelderfgoed in het kwadraat - Werelderfgoed in De Beemster

Met de inzet van 43 windmolens verliet in 1612 de laatste druppel water het Beemstermeer. De Beemster heeft zijn goed geordende landschap van akkers, wegen, kanalen, dijken en nederzettingen al die jaren behouden. Een perfect voorbeeld van hoe Nederlanders destijds grote delen land hebben drooggelegd. Tijdens een wandeling over de Beemster ringdijk heb je perfect zicht op de bijzondere structuur van deze polder en het grote verschil in waterniveau met het omliggende gebied. Vanwege al dit bijzonders is De Beemster opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Stelling van Amsterdam

Het moest de perfecte beveiliging voor ons land worden. Een harnas voor de hoofdstad, zodat in tijden van oorlog de regering en het koningshuis zich hier konden terugtrekken. Een vochtig harnas, dat wel, want de vijand werd de toegang tot de hoofdstad ontzegd door grote stukken land onder water te zetten. Maar de Stelling van Amsterdam werd ingehaald door de tijd en bleef als verdedigingslinie ongebruikt. Gelukkig maar. Want daardoor kunnen wij vandaag de dag genieten van een groot aantal forten met leuke nieuwe functies.

readMore
Meer over de forten

Streekproducten

De welbekende kaas is niet het enige streekproduct uit de Beemster. Er groeit en bloeit van alles op de vruchtbare kleigrond. Van knapperige appels en sappige peren tot stevige aardappels en smaakvolle knoflook. Veel van deze producten zijn verkrijgbaar in de kleine lokale boerderijwinkels. Ga snel op pad en prikkel je smaakzintuigen!

 

readMore
Klik hier voor de Beemster streekproducten

Blijf je logeren?

De Beemster barst van de leuke overnachtingsadresjes.
Blijf dus lekker een nachtje slapen, zodat je meer tijd hebt om de Beemster te verkennen.