Edam-Volendam

Supertrio aan het Markermeer - Edam - Volendam - Zeevang

Ze worden vaak in één adem genoemd, maar oh wat zijn ze verschillend! Edam en Volendam: de een statig en kalm, de ander bruisend van energie. Sinds eeuwen worden ze omarmd door het oud veenweidegebied 'Zeevang', waar de natuur ongerept zijn gang kan gaan. De rollen van Edam en Volendam hebben zich door de eeuwen heen nogal afgewisseld. Want waar Volendam tegenwoordig meer in de spotlights staat, met klederdracht en palingsound, was Edam vroeger de plek waar het vooral gebeurde. De Polder Zeevang herkent men aan de kenmerkende verkaveling van lange stroken en ontelbare tussenliggende smalle sloten. Het landschap ligt hier op sommige delen meer dan zes meter onder zeeniveau! Als je de tijd neemt om deze parels te gaan ontdekken, dan zal je verrast worden door de schoonheid en authenticiteit! Dit gebied heeft zoveel te bieden...

Fietsen en Wandelen

Nieuwsgierig geworden naar dit veelzijdige gebied? Bewonder pracht en praal vanaf de Markermeerdijk of ontdek een stukje Laag Holland 6,5 meter onder NAP. Bekijk hier alle routes. 

8x doen in Edam-Volendam

Ontdek Edam en Volendam net even anders dan anders

Bijzonder Edam en Volendam

© Kunstmaand De Onthulling

Kunstmaand De Onthulling

Maak kennis met de lokale kunstschatten van Edam-Volendam: exposities, kunstroutes, muzikale belevingen, lezingen en nog veel meer!

UITagenda

Edam-Volendam biedt het hele jaar door het perfecte decor voor tallozen evenementen. Wat dacht je van de Volendammer dagen, lekker swingen tijdens muziekevenementen of een rondwandeling met gids door het pittoreske Edam?

Edam kent een rijk handelsverleden en de Edammer kaas wordt hier al sinds mensenheugenis gemaakt. Op de dam werd de buit verhandeld en vervolgens verder vervoerd naar het achterliggende Zeevang. Van het tumultueuze verleden is in Edam nog weing te merken. Als een deftige dame ligt het tegenwoordig kalmpjes aan het Markermeer haar bezoekers te imponeren met haar goed geconserveerde centrum. Veel historische panden vormen tegenwoordig het decor voor de leukste winkels, antiekzaakjes en horeca waar je je makkelijk een hele dag in kunt verliezen. 

Wie trek heeft in reuring moet in Volendam zijn. Daar drommen jaarlijks miljoenen mensen over De Dijk op zoek naar typisch Hollandse folklore. Pas eind negentiende eeuw kwam het dorp internationaal op de kaart toen kunstenaars hier vanuit hotel Spaander Volendamse klederdracht schilderde en die portretten meenamen naar huis. Naast folklore ademt De Dijk muziek, het is de bodem van de beroemde palingsound. De kans dat je hier Jan Smit, Nick Schilder of Simon Keizer tegen het lijf loopt, is dan ook best groot. 

 

Koppie onder - Etersheimerbraak

Direct achter de monumentale dijk aan het Markermeer, ter hoogte van Oosthuizen, ligt een gebied waar de tijd lijkt stil te staan, Etersheim. Dit kleine stukje Noord-Holland toont je hoe het landschap gevormd is door wind en water en hoe de bewoners er voor zorgden dat ze droge voeten hielden. Een open landschap met daarin een indrukwekkende molen, een gezelligs bezoekerscentrum, een archeologisch minimuseum en het nostalgische Schooltje van Dik Trom. Geen wonder dat de Etersheimerbraak een geliefd start- en eindpunt is voor menig fiets- en wandelroutes. 

Tip! Ga op expeditie en ontdek alle 11 iconische plekken van de Etersheimerbraak.

Blijf je logeren?

Eén dag is vaak niet genoeg om al het moois in Edam en Volendam te bekijken. Boek dus snel een overnachting, zodat je meer tijd hebt om deze mooie plaatsen en het landelijke gebied te verkennen.