Welkom in het Land van Leeghwater - Landelijk gebied Alkmaar

In het noordwesten van Laag Holland ligt de gemeente Alkmaar. De voortuin van de gemeente Alkmaar staat ook wel bekend als het Land van Leeghwater. Dit gebied verhaalt over de geschiedenis van de Gouden Eeuw; over haringvisserij en walvisvaart, over landbouw, dijken en molens. Van de strijd tegen, de handel over en de landwinst op het water. Eeuwenlang gingen de bewoners hier de strijd aan met het water. Met vallen en opstaan wonnen zij deze strijd en creëerden zij het uitzonderlijk rijke landschap van vandaag de dag. Zo uniek dat het door het Rijk is aangewezen als Nationaal Landschap, vanwege cultuurhistorische, natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten. Zeer bezienswaardig zijn: De Schermer met haar molens, de dorpen Graft en de Rijp én de Eilandspolder. 

 • De Rijp

  Geniet van het historische centrum en waan je even terug in de 17e eeuw. De rijke historie vertelt haar verhaal aan de hand van goed bewaarde pakhuizen, gevelstenen, kleinschalige musea en een uitzonderlijk raadhuis. Laat de oude tijden herleven!

  De Rijp De Waag in De Rijp waar tevens het VVV kantoor zit gevestigd.
 • De Schermer

  Maak kennis met droogmakerij De Schermer en ontdek hoe onze voorouders met behulp van tientallen molens het Schermermeer omtoverde tot land.

  De Schermer De Schermermolens in Schermerhorn in het Land van Leeghwater (Noord-Holland).
 • Het Land van Leeghwater

 • Graft

  Van het oude raadhuis uit 1613 tot het kleinste snoepwinkeltje van Nederland. In het knusse centrum van Graft is genoeg te zien en beleven.

  Graft Het prachtige Raadhuis in Graft.
 • Eilandspolder

  Midden in het Land van Leeghwater ligt de Eilandspolder. Ontdek dit prachtige natuurgebied al wandelend, fietsend, varend of (in de winter) schaatsend!

  Eilandspolder Een prachtige dronefoto van de Eilandspolder in het Land van Leeghwater (Noord-Holland).

Op ontdekking - in het Land van Leeghwater

Door de eeuwen heen hebben zich vele verhalen afgespeeld in het Land van Leeghwater. Van de strijd met het water tot stoere walvisvaarders in De Rijp, hier zijn genoeg bijzondere en spannende verhalen te ontdekken. Maar waar begin je als er zoveel moois te beleven valt? Hier vind je alle hoogtepunten van het Land van Leeghwater, zodat je snel op ontdekkingstocht kunt gaan door dit (natuur)rijke gebied!

Land van Leeghwater - Fietsroute

De ‘Land van Leeghwater’ route zit barstensvol hoogtepunten en is een absolute aanrader voor fietsliefhebbers. Met deze route rijd je dwars door de natuurrijke omgeving van de Schermer, Graft en de Rijp. Op de route zie je de vele (polder)molens statig in het landschap staan en doemen de imposante forten van de Stelling van Amsterdam op in het landschap. Kortom, genoeg redenen dus om op de fiets te stappen en het Land van Leeghwater te verkennen.

Blijf je logeren?

Het Land van Leeghwater écht beleven? Blijf dan logeren in één van de unieke accommodaties! Van heerlijk overnachten in een voormalig pakhuis, tinyhouse of boot tot ’s ochtends wakker worden met adembenemend uitzicht over de Eilandspolder.
Hier kan het allemaal! Vind jouw favoriete slaaplocatie en kom het Land van Leeghwater beleven.