Fietsers in de Schaalsmeerpolder

De Schaalsmeerpolder

Aan de rand van het Wormer- en Jisperveld ligt de Schaalsmeerpolder. Een kleine, strakke droogmakerij uit 1631. De Schaalsmeerpolder ligt, in vergelijking met de rest van het gebied, een stuk lager. Het gebied ligt hier één tot twee meter onder zeeniveau.

Wandelend over de Wormerringdijk is het hoogteverschil in het landschap links en rechts goed zichtbaar. Zonder de talloze kleine weidemolentjes die je onderweg in het Wormer- en Jisperveld ziet staan, zou het hier één grote waterplas worden.

De Schaalsmeerpolder is een unieke plek in het Wormer- en Jisperveld. Hier vind je namelijk veel goede natuurgraslanden waardoor in het voorjaar honderden weidevogels hiernaartoe trekken voor het broedseizoen. De Schaalsmeerpolder staat hierdoor ook bekend als de ‘kraamkamer’ van het Wormer- en Jisperveld.

Om het de weidevogels hier naar hun zin te maken, zorgt Natuurmonumenten ervoor dat het gras in de polder aan het begin van het broedseizoen kort en gevarieerd is. Kort gras is voor weidevogels ideaal. Hierin kunnen zij namelijk goed hun nest maken en tegelijkertijd hun vijanden in de gaten houden. Om de weidevogels extra te beschermen heeft Natuurmonumenten in de Schaalsmeerpolder vossenrasters geplaatst.

Locatie