Welkom in Oostzaan - Het groene genieten

Oostzaan is één van de drie oudste dorpen in de Zaanstreek. Het historische dorp wordt omringd door prachtige natuur, met aan de westzijde natuurgebied het Oostzanerveld en aan de oostzijde recreatiegebied Het Twiske. Het unieke veenlandschap van het Oostzanerveld met de vele slootjes en honderden kleine eilandjes zijn het beste te bewonderen vanuit een klein bootje of kano. Recreatiegebied Het twiske is perfect om te gaan wandelen, fietsen, paardrijden, watersporten en zwemmen.
Kortom: wie interesse heeft in cultuur en natuur, is in Oostzaan aan het juiste adres!

 • Fietsen en wandelen

  Door de prachtige ligging van Oostzaan is het hier heerlijk fietsen en wandelen.

  Fietsen en wandelen
 • In & Op het water

  Beleef een dagje in & op het water in Oostzaan!

  In & Op het water
 • Highlights Oostzaan

 • Eten & Drinken

  Eten & Drinken
 • Overnachten

  Kom logeren bij het 4* hotel Van der Valk Oostzaan-Amsterdam of bij één van de knusse B&B's in Oostzaan. 

  Overnachten Luxe kamer in het Van der Valk hotel in Oostzaan-Amsterdam.

Recreatiegebied Het Twiske - Voelt als vakantie | Twiske voor kids

Wie wil ontsnappen aan het drukke leven en de hectiek van de stad, die kan net buiten de ring van Amsterdam het drukke centrum verruilen voor de stilte en rust van Het Twiske. Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied ten noordwesten van Amsterdam, tussen Landsmeer en Oostzaan. Het ligt zo dichtbij de stad dat fietsers die achter het Centraal Station de pont naar Amsterdam Noord nemen, na een korte fietstocht hun handdoekje kunnen uitspreiden op één van de zeven strandjes. Of bij de avonturenspeelplaats of de speelsloot, want zo weldadig rustig als deze groene long van de hoofdstad is voor ouders, zo rijk aan avontuur is het voor kinderen. De ideale plek om er even tussenuit te knijpen met het kroost. Want terwijl jij 'uit' staat, vermaken zij zich met ruimte, zand en water. Er is veel te beleven met een piratenschip, klimtorens, water en natuurlijk de Schotse Hooglanders. Die grazen hier vrij rond waardoor ze zomaar (spannend!) voor je kunnen staan. Hierbij de leukste hang outs op een rijtje. 

Buitengewoon Twiske

Naast de vele kinderactiviteiten, biedt Recreatiegebied Het Twiske ook genoeg vertier voor volwassenen. Het gebied bestaat voor eenderde uit water en biedt volop mogelijkheden om te zwemmen, duiken, surfen en zeilen. Er zijn maar liefst acht strandjes en een haven. Voor natuurliefhebbers is het een toevluchtsoord waar ze ongestoord kunnen fietsen, wandelen, varen, paardrijden en skeeleren in een afwisselend landschap. 

Recreatiegebied Het Twiske

Unieke natuur bij Oostzaan - Actie in het Oostzanerveld

Een uniek veenweidelandschap dat van bovenaf veel weg heeft van een lappendeken. Honderden kleine lapjes in diverse kleurschakeringen van groen die zijn gescheiden door een wirwar van sloten een vaarten. Wil je je zelf graag inspannen tijdens een tochtje over het water? Dan is een kanoroute door het Oostzanerveld wellicht iets voor jou.

Vaarroutes in Oostzaan

Lekker peddelen door een typisch veenweidegebied langs langgerekte weilanden omring door water. Gek genoeg zie je op die eilanden soms dieren staan: koeien, paarden, schapen en geiten. Wat ze daar doen? Ze onderhouden de weilanden. Maar ook vogels vliegen hier in grote getalen rond; kievieten, grutto's, smienten, buizerds en bruine kiekendieven. Je kijkt je ogen uit! 

Vaarroutes in Oostzaan
Prachtige dronefoto van het Oostzanerveld waarop de eilanden goed te zien zijn.

Wat is er nog meer te doen?

Als je toe bent aan iets anders dan natuur, dan kun je altijd neerploffen bij één van de restaurantjes die Oostzaan rijk is, klimmen in het klimpark of lekker ontspannen in een hotel of B&B.

Gemeente Oostzaan is onderdeel van de regio Laag Holland. Laag Holland is een uniek stukje echt Holland boven het Noordzeekanaal. Dit unieke voormalige nationaal landschap kenmerkt zich door haar unieke ligging onder zeeniveau. Mens en natuur hebben hier samengewerkt om iets heel moois onder zeeniveau te maken. Dat vind je terug in de openheid, de prachtige rechte lijnen en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten en ruimte voor rust en natuur. Waar een bezoek aan pittoreske dorpen en steden afgewisseld kan worden met unieke activiteiten in de natuur.