Welkom in Volendam - Reuring aan het Markermeer

Volendam, wie kent het niet? Dit dorp aan het Markermeer is al ruim een eeuw wereldberoemd en daardoor één van de eerste echte toeristische bestemmingen van Nederland. Toch zijn er in Volendam nog veel plekjes te ontdekken die je zullen verrassen. Ga eens van de gebaande paden en neem de tijd om het vissersdorp en zijn verborgen verhalen uitgebreid te ontdekken. Alles in één overzicht? Bekijk dan de interactieve plattegrond van Volendam. 

 • Kunstenaarsdorp

  Cultuurhistoricus Henry Havard zorgde voor een heuse stroom aan fantastische schilders toen hij Volendam beschreef als één van de schilderachtigste plaatsen met zijn pittoreske huisjes en klederdrachten. Zo ontstond het Volendam Kunstenaarsdorp!

  Kunstenaarsdorp Twee dames lopen Hotel Spaander binnen en zien de kunstcollectie.
 • UITagenda

  Benieuwd wat er te doen is tijdens je bezoek? In de gemeente Edam-Volendam worden jaarrond de leukste evenementen georganiseerd. Geniet van mooie muziek op een festival of tijdens een concert, breng een bezoek aan een fort of struin over gezellige markten.

  UITagenda Twee personen op een fiets van Rent & Event.
 • Muziekdorp

  Haring of paling? Niets zo lekker dan een visje happen op de wereldberoemde Dijk van Volendam. Maar naast dat Volendam bekend staat om de heerlijke vis is het natuurlijk ook de Volendamse muziek die heeft gezorgd voor de populariteit van het dorp.

  Muziekdorp Artiest Blanko
 • Vissersdorp

  Volendam is gelegen aan de voormalige Zuiderzee en kent een rijke geschiedenis van visserij.

  Vissersdorp

Kunstenaarsdorp

De wereldwijde bekendheid van Volendam hebben we naar alle waarschijnlijkheid te danken aan de 19e-eeuwse Franse cultuurhistoricus Henry Havard. Na een tocht over de Zuiderzee omschreef hij Volendam als ‘één van de meest schilderachtige plaatsjes, met pittoreske houten huisjes en klederdracht’. Dit verslag veroorzaakte een grote stroom van kunstenaars, onder wie Paul Signac en Jan Toorop, op zoek naar inspiratie voor hun schilderkunst. Herbergier Leendert Spaander speelde hier slim op in. Hij maakte actief reclame voor een bezoek aan Volendam, zorgde voor een tramverbinding vanaf Amsterdam en bood de kunstenaars onderdak in ruil voor schilderijen. Hier werd kunstenaarsdorp ‘Volendam’ geboren. Tot op de dag van vandaag is de enorme collectie van Leendert Spaander te bewonderen in de ‘oude herberg’ van Hotel Spaander. Bij binnenkomst word je overrompeld door muren vol met prachtige schilderijen van Volendam en zijn omgeving, de traditionele klederdracht en authentieke modellen. Daarnaast zijn er in het Volendams Museum nog meer topstukken te zien. Voor de kunstliefhebber is Volendam een absolute aanrader!

Vissersdorp

Volendam is gelegen aan de voormalige Zuiderzee en kent een rijke geschiedenis van visserij. De karakteristieke vissersboten met hun grote zeilen zorgden voor druk verkeer in de Volendamse haven. Door de gunstige ligging was dit de plaats waar eeuwenlang kilo’s haring en andere vissoorten werd binnengehaald. Deze vis werd op de visafslag verkocht of gerookt in één van de rokerijen. Een harinkje happen op de Dijk met uitzicht over het kabbelende water is dan ook een favoriet van zowel bewoner als bezoeker. Tegenwoordig heb je in de Volendamse haven nog uitzicht over de karakteristieke Volendammer botters en kwakken en de veerboot naar Marken.

Muziekdorp

Volendam is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekindustrie. Jan Smit, The Cats, Nick & Simon, BZN en de 3J’s zijn maar een paar voorbeelden van bekende zangers en popgroepen die de Volendamse muziek wereldberoemd hebben gemaakt. Het herkenbare geluid van Volendam werd omgedoopt tot de ‘Palingsound’, een verwijzing naar de Volendamse palingvisserij. De Volendammers draaien deze nostalgische en bekende muziek trots in hun gezellige horecazaken aan de Dijk. Volendam is nog altijd goed vertegenwoordigd in de Nederlandse hitlijsten. Ook in andere muziekgenres vind je tegenwoordig artiesten met Volendamse roots. Het is het goed mogelijk dat je één van deze muzikanten zelf tegen het lijf loopt tijdens je bezoek.

Tip!

Kom alles te weten over de Palingsound in het Palingsoundmuseum! Het Palingsoundmuseum in Paviljoen Smit-Bokkum biedt een zoektocht naar 100 jaar muzikaal bloed in Volendam. Een zoektocht naar de oorsprong, de muzikale families, de specifieke palingsound, de bands, zangers en zangeressen die dit opmerkelijke dorp aan het IJsselmeer internationale allure verschafte met een eigen unieke succesvolle sound.

Bezoek het Palingsoundmuseum
Een inkijkje in het Palingsoundmuseum in Volendam.

Edam & Zeevang - Ontdek de regio

Samen met Edam en Zeevang vormt Volendam één gemeente. Deze plaatsen zijn perfect te combineren tijdens een dagje of een aantal dagen weg, omdat ze zo dicht bij elkaar liggen Edam, Volendam en Zeevang kennen ieder een unieke sfeer en een eigen geschiedenis. Samen zorgen zij voor een veelzijdige beleving!