een Rietzanger in het riet

Zangvogels

Contact

Bekijk ze hier >
Plan je route

Deze vogeltjes hoor je misschien eerder dan dat je ze ziet. Ze zijn klein van stuk, maar om hun herkenbare gezang kom je niet heen.

Toch zie je ze af en toe nog wel eens omhoog dwarrelen als je goed oplet. Heb jij ze al gespot?

Rietzanger

De rietzanger is een klein vogeltje, met een geelbruin verenkleed, donkere strepen op zijn kop en rug en een opvallend l…

Toch zie je ze af en toe nog wel eens omhoog dwarrelen als je goed oplet. Heb jij ze al gespot?

Rietzanger

De rietzanger is een klein vogeltje, met een geelbruin verenkleed, donkere strepen op zijn kop en rug en een opvallend lichte wenkbrauwstreep. Hij nestelt graag in het hoge riet en een dichte kruidlaag, waar hij goed verstopt zit voor eventuele roofvogels. Gelukkig is hij niet schuw en daardoor toch goed te zien. Tijdens het zingen klimmen de mannetjes tot bovenin een rietstengel, en vliegen dan zingend een stukje door de lucht, om zich daarna weer te laten neerdalen als een parachuutje. Het is een krassende zang, wild en vol imitaties van andere vogels. In de weken rondom het broedseizoen (begin mei en weer in juni) hoor je de hele dag door het gezang van rietzangers. Kun jij ze om je heen horen?

Gele kwikstaart

De gele kwikstaart doet zijn naam eer aan. Het mannetje heeft een knalgele keel en borst, blauwgrijze kop en een witte wenkblauwstreep. Ze wippen regelmatig hun staart op en neer met snelle, schokkende bewegingen en fladderen tijdens de balts onstuimig door de lucht boven het vrouwtje, of lopen rondjes om haar heen. De roep is eenvoudig maar kenmerkend: een hoog, enkelvoudige ‘tswie’. Gele kwikstaarten komen graag in open landbouwgebieden, toch zijn ze in Waterland niet veel meer te vinden. De gele kwikstaart staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. De aantallen zijn sinds de jaren zestig in Nederland 50-75% afgenomen.

Veldleeuwerik

De veldleeuwerik is lichtbruin, met gele en bruine strepen en een contrasterende witte buik. Hij kan een korte, stompe kuif oprichten waaraan hij ook te herkennen is. In het voorjaar kun je de uitbundige zang van de veldleeuwerik van grote afstand horen. Tijdens de balts maken ze prachtige zangvluchten. Eerst vliegen ze tot wel 100 meter de lucht in, om vervolgens luid zingend omlaag te vliegen en in de buurt van het vrouwtje te landen. Het gaat helaas niet goed met de veldleeuwerik. Ze zijn sinds 1960 met wel 95% afgenomen en staan daarom ook op de rode lijst van Nederlandse broedvogels. Deze vogeltjes komen tussen februari en april aan in Nederland en vertrekken weer tussen september en november.

Locatie