Eieren in overvloed

Landsmeer was in de 19de eeuw één van de grootste leveranciers van kippen- en ganzeneieren met de Zaanse koek- en beschuitindustrie als groot afnemer. In vroegere tijden werden de eieren bewaard in putten, zo’n anderhalf tot twee meter onder de grond.

Om de eieren zo goed mogelijk te conserveren ontwikkelde men een vaste werkwijze. De putten werden eerst gevuld met water en een paar zakken ongebluste kalkpoeder. Men tikte nu eerst de eieren (met drie tegelijk) tegen elkaar om te horen of er exemplaren stuk waren (naar alle waarschijnlijkheid komt hier het begrip “eiertikken” vandaan). Zodra de put vol was (met tussen de 30.000 en 40.000 eieren) wierp men er een zak ongebluste kalkpoeder overheen zodat er een soort film op het water kwam te liggen die de put luchtdicht afsloot.

Zo werden de eieren dan zes tot negen maanden bewaard. Daarna werden ze er weer uitgeschept en met ongeveer 500 stuks tegelijk in de eierkisten gelegd en rondgebracht bij de vele bakkers en beschuitfabrieken in de omgeving. 

Kippenboer Molenaar

Al sinds 1890 is familie Molenaar een icoon in de pluimveehandel. Toen Den Ilp nog uit acht huizen aan een smal plankenpad bestond starte Jacob Gons hier zijn kippenbedrijf. Jaren later nam schoonzoon Jaap Molenaar dit van hem over en weer zijn zoon, Antoon Molenaar, besloot in 1956 het bedrijf  te vestigen in het gebouw van de eierveiling. In 1994 kwam het bedrijf in handen van zoon Bert Molenaar. Hij heeft het bedrijf in stand weten te houden en tot bloei gebracht. Vandaag de dag staat hij nog steeds met zijn eieren en kippenvlees op de markt van Landsmeer en Den Helder.

Meer over de eierhistorie

In Landsmeer is nog veel meer terug te zien van de eeuwen oude eierhistorie. Reserveer bijvoorbeeld een tafeltje in het altijd gezellige restaurant Juffrouw Tok Tok, bewonder het Grote Huis of fiets de fietsroute ‘Historisch rondje Landsmeer’.