10 x wat te doen in Purmerend - Alles voor een dagje Purmerend

Van heerlijk winkelen tot culinair dineren en van wandelen in de binnenstad tot varen in de natuur. Purmerend is een leuke plek voor een dagje weg. Stap in de bus, trein of auto en maak kennis met deze pittoreske marktstad. We inspireren je graag met 10 tips over wat te doen in Purmerend en omgeving.

1. Purmerends Museum

Leer de geschiedenis van deze marktstad

Neem de tijd en ontdek de geschiedenis van de oudste stad van Laag Holland. In het Purmerends Museum leer je alles over hoe het vroegere vissersdorp een belangrijke marktstad werd. Van 1895 tot 1907 stond het centrum volledig in het teken van de fabrieksmatige productie van sieraardewerk. In het museum zie je vandaag de dag nog steeds een rijke collectie Jugendstil aardewerk.

Je vindt het museum midden op de Kaasmarkt in een voormalig stadhuis. Bezoek één van de wisselende tentoonstellingen en ontdek waarom de inwoners zo trots zijn op Purmerend. Ben je op zoek naar een aandenken voor thuis? In de VVV | Museumwinkel vind je de leukste (lokale) cadeauartikelen en souvenirs, naast interessante informatie over Purmerend en omstreken.

Ontdek het Purmerends Museum.

2. Wandelen in de binnenstad

Ontdek de stad op een interactieve manier

Leer over de geschiedenis, architectuur en natuur van Purmerend tijdens één van de vier binnenstadwandelingen. De grachtenroute, bomenwandeling, kunstroute en de stadswandeling zijn tussen de 2 en de 4 kilometer lang. Een goed uitje om de bezienswaardigheden van Purmerend te bewonderen.

Wandel langs bijzondere bomen, over prachtige grachten of door eeuwenoude straten. Vergeet ook zeker niet de 17 prachtige kunstwerken te bekijken die gemaakt zijn door gerenommeerde kunstenaars.

Ontdek de binnenstad aan de hand van één van de wandelingen

3. De huiskamer van de regio

Lekker eten en drinken

Hippe lunchrooms, gezellige restaurants en zonnige terrassen. Purmerend is dé huiskamer van de regio. Plof lekker neer na het winkelen of luidt het weekend in met een gezellige borrel.

De meeste restaurants vind je op de Koemarkt, maar aan de Neckerdijk en op de Kaasmarkt is het ook heerlijk vertoeven. De keuze is reuze, dus er is altijd wel iets te vinden wat bij jouw smaak past.

Ontdek alle horeca in het hart van de regio. 

4. Het Purmerbos

Even de stad uit

Er is altijd wat te doen in Purmerend en de omgeving. Trek je wandelschoenen aan en bezoek het Purmerbos. Eén van Noord-Hollands jongste bossen. De slingerende paadjes nemen je mee langs populieren, essen, eiken en beuken.

Ook kinderen kunnen hier hun hart ophalen in het speelbos. Maak samen boomhutten van de losliggende takken of klim over de touwbrug naar de overkant. Liever even in alle rust opladen in de buitenlucht? Dan is het stilte- en natuurbos een erg fijne plek om te wandelen.

Ontdek alle activiteiten in Het Purmerbos.

5. Purmerend Winkelstad

Shop till you drop!

Slenteren door de negen straatjes van Purmerend en shoppen in unieke boetiekjes. De verborgen pareltjes zijn hier verstopt in de historische panden. Je kan ze vinden in de knusse oude straatjes waar de locals altijd klaar staan voor een praatje.

Van lokale winkels tot grote ketens. In het Eggert Winkelcentrum vind je de grotere merken. In Purmerend slaag je bijna altijd, want deze winkelstad telt meer dan 400 winkels!

Ontdek het volledige aanbod van Purmerend Winkelstad.

6. In, op & aan het water

Ontdek de regio vanaf het water

Huur eenvoudig online een sloep van Greenjoy en geniet van een geruisloze vaartocht door UNESCO Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster. Een heerlijk dagje uit in de omgeving van Purmerend. Hier bepalen het iconische geometrische verkavelingspatroon, pittoreske dorpjes, boerenbedrijven en streekproducten het landschap.

De Jachthaven van Purmerend is een fijne plek om aan te meren met je eigen boot. Vanaf de haven loop je zo de stad in. Bij de havenmeester kan je terecht voor informatie over bezienswaardigheden en activiteiten in Purmerend.

7. Leeghwaterpark

Voor een heerlijk dagje met de kinderen

Verscholen in het Leeghwaterpark vind je de Speelkraam, Kinderboerderij de Ridder en het Leeghwaterbad. De leukste adressen voor een gezinsuitje in Purmerend. Ga samen dieren knuffelen op de kinderboerderij, klimmen en klauteren in de speeltuin of plonsen in het zwembad.

Het stadspark wordt ook vaak gebruikt als evenementenlocatie. Zo zijn er zomers veel kindervoorstellingen en kleinschalige festivals te vinden voor jong en oud.

8. Purmerend evenementenstad

Jaarrond vermaak!

Wist je dat Purmerend ook wel dé evenementenstad van Laag Holland wordt genoemd? Van (wekelijkse) markten tot de Purmerendse kermis en van de Beemster Feestweek tot het vierdaagse Reuring Festival. Het hele jaar door worden de leukste evenementen georganiseerd.

Daarnaast kent Purmerend twee theaters. Hier aanschouw je de indrukwekkende podiumkunsten van jonge en ervaren theatermakers. Bij het Pop & Cultuurpodium ga je uit je plaat tijdens een concert of een privé feestje.

Bekijk de UITagenda voor de leukste evenementen. 

9. Purmerend Marktstad

Lekker struinen op zoek naar koopjes

Als vanouds is Purmerend een echte marktstad. De producten die in de streek groeiden werden in Purmerend verhandeld op één van de marktpleinen. Het handelen zit in het bloed van de Purmerenders en dat is iedere dinsdagochtend terug te zien op de wekelijkse markt. Noord-Hollandse kazen, verse bloemen en andere delicatessen. De gezellige straten van Purmerend vullen zich dan met diverse kraampjes.

Ook op andere plekken in Noord-Holland zijn regelmatig markten te bezoeken. Zo heeft iedere plaats een eigen weekmarkt. Jaarlijks worden er in deze regio ook andere bijzondere markten georganiseerd. Zien we jou binnenkort op de vlooienmarkt of op de kofferbakmarkt?

10. Purmerend Techstad

High-tech pret in Purmerend

Voor de game liefhebbers onder ons zijn er ook diverse activiteiten in Purmerend. Treed in de wereld van technologie en maak kennis met de wereld van VR en e-sports in de H20 Esports Campus, de grootste e-sport en gaming centrum in Europa.

Ben je op zoek naar leuke groepsactiviteiten in Purmerend? De H20 Esports Campus is een plek waar vrienden, familie en collega’s samenkomen. Zet je VR bril op en duik in de wereld van La Casa de Papel. Samen proberen jullie het Spaanse Muntgebouw te beroven en uit handen te blijven van de politie.