Stelling van Amsterdam - Een sterk staaltje waterbouwkundig vernuft

Rondom Amsterdam ligt een 135 kilometer lange bijzonder verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen. Het moest de perfecte beveiliging voor ons land worden, maar de Stelling van Amsterdam werd ingehaald door de tijd en bleef als verdedigingslinie ongebruikt. Gelukkig maar! Want daardoor kunnen wij vandaag de dag genieten van een groot aantal ongeschonden forten en een norme lap ongerepte natuur, die zich voor van-alles-en-nog-wat lenen: theater, museum, wellness...
Je kunt het zo gek niet verzinnen of het gebeurt hier. Vijf van deze forten én een inundatiesluis liggen in De Beemster. Hier komen twee Unesco Werelderfgoederen samen: De Beemster met haar unieke symmetrische verkaveling én de Stelling van Amsterdam. 

 • Fort Resort Beemster

  Fort Resort Beemster is één van de meest luxe en duurzaamste sauna en wellness resort met hotel van Nederland. Het lijkt hier wel Bali in de Noord-Hollandse polder.

  Fort Resort Beemster Saunagasten in de sauna bij Fort Resort Beemster.
 • Forten in De Beemster

  Tijdens deze fiets- en wandelroutes ontdek je in één klap beide Unesco Werelderfgoederen, namelijk de Stelling van Amsterdam én De Beemster met haar unieke symmetrische verkaveling.

  Forten in De Beemster
 • Ontdek alle Forten

  Niet alleen in De Beemster, maar ook op andere plekken in Laag Holland vind je verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. Ontdek ze alle negen! 

  Ontdek alle Forten Oude overblijfselen bij Fort Spijkerboor.
 • Fort Spijkerboor

  Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt een van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam: Fort bij Spijkerboor.

  Fort Spijkerboor

Fort Resort Beemster

Frank en forten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het begon toen hij als 6-jarige jongen regelmatig te vinden was bij Fort Spijkerboor. Zijn vader had hier toentertijd een wijnimport bedrijf en het was natuurlijk heerlijk spelen op zo’n bijzondere en spannende plek. Een aantal jaren later verhuisde het bedrijf naar Fort Benoorden Purmerend. Vele jaren later verder kwam Fort Resort Beemster op zijn pad.

readMore
Lees het verhaal van Frank
Frank Bart, eigenaar van Fort Resort Beemster.

Natuurhuisje 'Bij Kloeke'

Natuurhuisje ‘Bij Kloeke’ staat op een wel heel bijzonder plekje, namelijk aan de fortgracht van Fort bij Spijkerboor. Op deze heerlijke plek kun je genieten van de natuur, rust en historie. Het natuurhuisje bestaat uit twee aparte vakantiewoningen onder één dak. Houd je van wellness? Dan ben je bij ‘Bij Kloeke’ aan het juiste adres. Bij het natuurhuisje zit namelijk een jacuzzi, koud water bad en sauna.

readMore
Natuurhuisje 'Bij Kloeke'

Forten in De Beemster - Fietsen & Wandelen langs de forten

Tijdens deze fiets- en wandelroutes ontdek je in één klap beide Unesco Werelderfgoederen, namelijk de Stelling van Amsterdam én De Beemster met haar unieke symmetrische verkaveling. Prachtige landschappen en een sterk staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft, dat is wat je ziet tijdens deze routes. En met een beetje fantasie zie je de soldaten van weleer de wacht houden.....

Stelling van Amsterdam - Ontdek alle forten in Laag Holland

Niet alleen in De Beemster, maar ook op andere plekken in Laag Holland vind je verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. Zo vind je bij Edam één van de laatst ontwikkelde forten van de Stelling en beleef je bij Fort bij Markenbinnen de leukste activiteiten als lasergamen, speurtochten en escape rooms! Benieuwd wat er op de forten nog meer te beleven valt?
Check het dan snel en geniet van een gezellig dagje uit!