10x Jachthavens in Noord-Holland - De mooiste jachthavens van Laag Holland

Noord-Holland, is een prachtig watergebied. Je ontdekt dit gebied dan ook het allerbeste vanaf het water. Ga er op uit met je eigen boot of huur er eentje bij de verschillende verhuurders in de regio. Wil je even pauzeren aan land? Er zijn genoeg jachthavens in de omgeving waar je je boot kunt aanleggen. Niet voor niets dat het grootste jachthavengebied van West-Europa hier ligt. Maak in dit blog kennis met 10x jachthavens in Noord-Holland.

1. Jachthaven Waterland

De grootste van West-Europa!

Gelegen in het mooie pittoreske stadje Monnickendam en aan het natuurgebied Hemmeland, ligt Jachthaven Waterland. Met meer dan 1000 ligplaatsen is dit het grootste nautische centrum van West-Europa. Meer je boot aan en geniet van de duurzame voorzieningen in de haven. Ze zijn hiervoor zelfs beloond met de Groene Wimpel, een award die jachthavens kunnen krijgen voor extra inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Jachthaven Waterland

2. Jachthaven Purmerend

Geniet midden in het centrum van deze marktstad

Geniet van een heerlijke dag in Purmerend terwijl je je boot aanlegt bij Jachthaven Purmerend. In totaal vind je hier 145 ligplaatsen waarvan er 70 voor passanten zijn. Tijdens het verblijf kan je gebruik maken van verschillende faciliteiten, zoals elektriciteitspunten, douches, toiletten en een vast watertappunt. Benieuwd naar wat er allemaal in deze marktstad te doen is? Loop dan even langs de havenmeester en laat je inspireren door de vele bezienswaardigheden en activiteiten.

Jachthaven Purmerend

3. Marina Volendam

Slaap dichtbij de beste hotspots!

Zowel voor watersporters, gezinnen en doorreizigers is Jachthaven Marina Volendam de ideale uitvalbasis. Laat je kinderen spelen bij de speeltent en geniet zelf van een kop koffie met uitzicht. Omdat deze moderne jachthaven direct aan het Markermeer en nabij het IJsselmeer ligt, is dit een top plek voor waterskiën, suppen en windsurfen. Zin om Volendam te ontdekken? Bemachtig één van de 500 ligplaatsen en loop zo het beroemde vissersdorp in.

Marina Volendam

4. Jachthaven Edam

Ervaar de geschiedenis op een toplocatie!

Vaar je aan de westelijke zijde van het Markermeer? Leg je boot dan aan bij Jachthaven Edam. Deze jachthaven kent 40 vaste plaatsen en 20 passantenplaatsen. Sinds 2015 heeft de haven een Blauwe vlag, een internationale milieu-onderscheiding die aantoont dat het schoon en veilig is. Zoek de gezelligheid op in het historische Edam of kom tot rust op De Dijk. Hier kijk je uit over het IJsselmeer, wat eruit ziet als een prachtig oudhollands schilderij. 

Jachthaven Edam

5. Jachthaven Marken

Meer aan op dit bijzondere schiereiland

Wist je dat het idyllische schiereiland Marken grotendeels autovrij is? Daarom kan je het voormalige eiland het beste bezoeken per boot. Meer aan bij Westhaven Marken en ga op ontdekkingstocht. De haven is ingericht door Zeilvereniging Het Y en heeft in totaal 43 ligplaatsen. Hoewel de faciliteiten hier beperkt zijn, maken de markante groene houten huizen op de achtergrond en de ondergaande zon ’s avonds je verblijf echt de moeite waard.

Jachthaven Marken

6. Jachthaven Marina Monnickendam

Altijd een plekje te vinden

Op ongeveer 15 kilometer onder de rook van Amsterdam vind je Jachthaven Marina Monnickendam. Hier faciliteren ze alles wat in het teken staat van zeilsport. Het is daarom dé perfecte uitvalsbasis voor zeiljachten, maar natuurlijk ook voor motorboten. De jachthaven heeft maar liefst 550 ligplaatsen, waarvan 80 passantenplaatsen en ligt op 2 kilometer afstand van Jachthaven Waterland. Hierdoor is er in deze omgeving bijna altijd ruimte voor jouw boot.

Jachthaven Marina Monnickendam

7. Jachthaven Uitgeest

Prachtige locatie aan het Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Zoek je een rustige jachthaven in de buurt van Alkmaar en Haarlem? Dan zit je bij Jachthaven Uitgeest aan het Uitgeestermeer goed. Hier tel je 450 ligplaatsen, meerdere passantenplaatsen en kan je gebruik maken van de verschillende stallingsmogelijkheden. Ook deze haven is bezig met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dat is te zien aan de Blauwe Vlag mét Groene Wimpel. Bij Jachthaven Uitgeest kom je tot rust na een heerlijke dag op het water.

Jachthaven Uitgeest

8. Jachthaven Nauerna

Dé uitvalsbasis om de Zaanstreek te ontdekken

Begin, pauzeer of eindig je vaartocht bij Jachthaven Nauerna in Assendelft. Vanaf dit punt zijn er talloze vaarroutes te volgen die je meenemen door de Zaanstreek, Amsterdam, Haarlem of de Noordzee. Nauerna is een jachthaven met 400 ligplaatsen en beschikt, als laatste in dit lijstje, ook de Blauwe Vlag mét Groene Wimpel. Even klaar met het water? Leen een gratis fiets bij het havenkantoor en maak een fietstocht naar de Zaanse dorpjes in de buurt.

Jachthaven Nauerna

9. Jachthaven de Rijp

Genieten midden in de Eilandspolder

Midden in De Rijp ligt een knusse jachthaven, genaamd Passantenhaven en Watersportvereniging Eilandspolder. De haven telt 60 vaste ligplaatsen en 20 passantenplaatsen. Leg je boot vast en verken het 17e -eeuwse dorp tijdens een wandel- of fietstocht. Ook kan je in het Land van Leeghwater een fluisterboot huren en de Eilandspolder verkennen. Hier spot je gegarandeerd vele vogelsoorten, zoals de grote zilverreiger en de ijsvogel. 

Jachthaven de Rijp

10. Jachthaven Uitdam

Op een steenworp afstand van Amsterdam

Ben je met de boot op vakantie in Noord-Holland en zoek je een jachthaven met veel activiteiten? Meer dan aan bij EuroParcs Camping & Jachthaven Uitdam. Deze haven is onderdeel van het luxe vakantiepark en ligt aan de kust van het IJsselmeer. Vanaf de rustige camping zoek je zo de gezelligheid op bij het nabijgelegen EuroParcs Poort van Amsterdam. Plons in het overdekte zwemparadijs en versla je tegenstanders tijdens een potje midgetgolf.

Jachthaven Uitdam