10x in, op & aan het water - in Laag Holland (Noord-Holland)

Rivieren, sloten, grotere wateren, vaarten en plassen. In Laag Holland is water altijd dichtbij. Ga op verkenning in de natuur met de kano of plof neer op het terras van een restaurant aan het water. In dit blog delen we 10 leuke activiteiten en locaties op en aan het water in Noord-Holland. Met zoveel water is het bijna zonde als je Laag Holland niet vanaf het water gaat ontdekken!

1. Stranden in Noord-Holland

Lekker afkoelen, sporten en spelen in Laag Holland

Wil jij ontspannen aan het water? Dan is een dagje strand perfect. In Laag Holland vind je kleinschalige en unieke strandjes waar je geniet aan en in het water. Het strand van Schiereiland de Leers in Recreatiegebied Het Twiske zit vol verrassingen. Rondom het schiereiland liggen een aantal duikplatforms waar bijzondere objecten onder water liggen. Zweef langs een oud scheepswrak of ga op onderzoek bij stenen uit de ijstijd.

Natuurlijk zijn de stranden in Laag Holland ook erg geschikt voor een fijne dag met het hele gezin. De Speelsloot is perfect voor de avontuurlijke waterratjes. Hier kom je alleen het water over via het vlot, de hindernisbaan of de kabelbaan. Combineer jij liever wat flora en fauna met een dagje strand? Dan is het Schoorlstrand echt iets voor jou. Hier combineer je zwemmen met een wandeling door de natuur. En wie weet heb je geluk en spot je een bonte specht, Vlaamse gaai of Tjiftjaf.

Alle stranden in Laag Holland.

2. Restaurants aan het water in Noord-Holland

Culinair genieten mét uitzicht!

Ben jij na al die wateractiviteiten toe aan een pauzemoment? Geniet op een van de terrassen aan de havens zoals bij Restaurant Joon of nestel je voeten in het zand bij Strand Vier op het Hemmeland. Voel ultieme ontspanning terwijl je met een lekker hapje en drankje over het water tuurt.

Er zijn ontzettend veel leuke restaurants met terrassen aan het water in Noord-Holland. Als je in de buitenlucht wilt genieten is een terras aan het water op een unieke locatie echt een aanrader. Bij Brasserie Poort van Amsterdam is het grandioze uitzicht over het Markermeer alleen al een reden om dit restaurant te bezoeken.

Restaurants aan het water in Laag Holland.

3. Zwembaden in Noord-Holland

Waterpret voor de hele familie!

Naast stranden vormen zwembaden ook perfect zwemwater in Noord-Holland. Voor de minder zonnige dagen is openluchtzwembad De Breek een goede keuze. Hier wordt het water heerlijk verwarmd zodat je ook op koude dagen toch buiten kunt zwemmen. Zoek jij een plek waar je actieve waterpret beleeft? Dan is Zwembad De Waterdam precies wat je zoekt. Dankzij de springkuil met duikplanken, stoere glijbaan en stroomversnellingen ga je een dag vol waterpret tegemoet.

Bekijk het overzicht van alle zwembaden in Laag Holland.

4. Hotspot: Recreatiegebied Het Twiske

Volop genieten in de natuur

In recreatiegebied Het Twiske ervaar je volop mogelijkheden om te zwemmen, duiken, surfen en zeilen. Trek je terug en geniet ongestoord van een fietstocht, wandeling door de natuur of maak een skeelertocht door het afwisselende landschap. Kinderen leven zich hier uit op en aan het water. Ga op avontuur in het piratenschip of zoef met de kabelbaan over het water.

Bekijk alle recreatieve mogelijkheden van Recreatiegebied Het Twiske

5. Overnachten op en aan het water in Noord-Holland

Net even wat anders

Luister naar de stilte terwijl je in slaap gewiegd wordt door het dansen van het water. In Laag Holland zijn diverse locaties waar overnachten op het water mogelijk is. Een bijzondere en avontuurlijke belevenis waar je één bent met het waterrijke landschap. Kom logeren op een gemotoriseerd kampeervlot en kies je eigen overnachtingsplek.

Heb jij altijd al op een boot willen slapen? Midden in het centrum van Edam, naast de historische scheepswerf, ligt Motorboot Geep. Vaar overdag naar het mooie Monnickendam of meer aan in een van de havens voor ontbijt, lunch of diner.

Overnachten op en aan het water in Noord-Holland

6. Hotspot: Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Oneindig veel recreatiemogelijkheden!

Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer is de perfecte locatie voor de echte waterrat. Het gebied biedt veel watersportmogelijkheden, agrarische bedrijvigheid en cultureel erfgoed zoals forten en molens. Dobber rustig op het dansende water of daag jezelf uit tijdens het waterskiën of Suppen.

Combineer ontspanning met een activiteit en huur een sloepje. Na een middag op het water in Noord-Holland kom je volledig tot rust. Met de Sloepennetwerk app stippel je een leuke route uit en weet je precies bij welk terras je mag aanmeren.

Bekijk alle recreatieve mogelijkheden van Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

7. Jachthavens in Noord-Holland

Aanmeren op de mooiste plekken

Met zoveel water, zijn er natuurlijk ook veel gezellige jachthavens. Ben jij na een middag varen toe aan ontspanning? Via een stukje strand of helling leg je eenvoudig jouw boot bij Watersportvereniging Warder. Praat rustig bij over alle avonturen van de dag bij het riante clubhuis.

Als je zoekt naar een jachthaven met veel faciliteiten is jachthaven Marina Monnickendam precies wat je zoekt. De jachthaven beschikt over 550 ligplaatsen en ligt maar 15 kilometer van Amsterdam af. Het centrum ligt op loopafstand zodat je na een dag varen makkelijk een hapje kan eten.

Bekijk alle Jachthavens in Laag Holland.

8. Hotspot: Waterland

Prachtgebied aan het Markermeer

Waterland is niet alleen een paradijs voor watervogels maar ook een lust voor het oog. Langs de oevers van het moeraslandschap wuiven rietkragen je vrolijk toe. Terwijl je over het uitgestrekte veenweidegebied tuurt, verschijnen pittoreske dorpjes en oude molens in het zicht. Ga op ontdekking in Waterland.

Voor de fietsliefhebber is de Gouwzeeroute een tip om op te slaan. Tijdens de fietstocht rij je over de hoge ring- en zeedijken waardoor je een prachtig uitzicht over de polder hebt. Rij naar historische stadjes als Volendam, Edam en Marken of spot bijzondere vogelsoorten onderweg.

Ontdek Waterland!

9. Varen in Noord-Holland

Ga zelf op pad!

In Noord-Holland geniet je op het water met je eigen boot en is het op veel plekken mogelijk om er een te huren. Verken de regio vanaf het water en dobber over sloten, plassen en grote wateren. Dankzij het grote netwerk met vaarroutes, is het niet moeilijk om een tocht te maken die aan al jouw wensen voldoen.

Varen kan met een zeilboot, motorboot of kano. Peddel over het rustige water van de Woudpolderroute en profiteer van de beschutting van de rietkragen. In de weilanden spot je koeien, schapen en nestelende vogels. Of ga met een motorboot op pad en ontdek de natuur rondom Broek in Waterland, Holysloot of Uitdam tijdens de Aandammerroute.

Alle vaarroutes in Laag Holland.

10. Sloepennetwerk en landvasten

Alles geregeld voor een heerlijk dagje op het water.

Wil je graag een mooie route over de wateren van Laag Holland maken maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dankzij het sloepennetwerk heb jij in een mum van tijd een mooie route uitgestippeld met een kaart of de app. Dankzij de tips die in de app verschijnen tijdens het varen van de route weet je precies welke bezienswaardigheden en horecagelegenheden je niet mag missen. Wil je er een weekendje van maken? De app geeft ook de overnachtingsmogelijkheden aan die op de route liggen.

Sloepennetwerk en landvasten