10x de mooiste fietsroutes - in Laag Holland (Noord-Holland)

De Noord-Hollandse regio Laag Holland kent prachtige fietsroutes. Fiets door het oer-Hollandse landschap van Laag Holland. Ontdek leuke plekken van de regio tijdens je fietstocht en verrijk jouw kennis over de geschiedenis van het gebied. Met ruim 65 fietsroutes langs de knooppunten van het fietsnetwerk valt er genoeg te ontdekken in Noord-Holland en vind je eenvoudig de weg. Fiets door pittoreske dorpjes en historische steden en geniet van eindeloze vergezichten over landschappen met molens. Wat is jouw favoriete fietsroute?

1. De Streekproductenroute

Proef de regio!

Zin in een smakelijke fietsroute? Dan is de Streekproductenroute door De Beemster van 29 kilometer perfect voor jou! De Beemster wordt als vanouds gezien als de voedselkamer van de regio, door al het lekkers wat hier groeit en bloeit.

Maak een stop bij de fruitteler en geniet van heerlijke verse vruchtensappen. Breng een bezoek aan een echte graanmolen en geniet van een heerlijke lunch bij een van de vele horecazaken in De Beemster. En wil jij graag een leuk aandenken voor thuis? In De Beemster koop je op verschillende plekken leuke Beemster-made souvenirtjes. Deze route loopt langs de knooppunten van het Noord-Hollandse fietsnetwerk.

Streekproductenroute 

2. De Zeevangroute

Ontdek deze historische polder, ooit gevangen door de zee.

Heb jij ooit nagedacht over fietsen onder zeeniveau? Bij deze fietsroute hoef je niet bang te zijn dat je wordt overspoeld door zeewater. Tijdens de Zeevangroute van 34 kilometer fiets je langs historische landschappen en authentieke dorpen. 

De Zeevangroute loopt door een gebied dat veel geschiedenis kent. De route loopt door het vroegere eiland Zeevang, wat letterlijk ‘gevangen door zee’ betekent. In de 12e eeuw stroomde het water van de Zuiderzee het kwetsbare veenland van Waterland binnen. Hierdoor werd het eiland Zeevang omsingeld door de Zuiderzee en de binnenzeeën van Beemster en Purmer. In 1532 werd een speciaal systeem bedacht van dijken en waterbeheersing. Dit heeft bijgedragen aan het ontstaan van het prachtige landschap waar je tijdens de route doorheen fietst.

De Zeevangroute

3. Beleef het levend veen

Leer alles over de kwetsbare, bijzondere natuur van het Ilperveld.

Stap op de fiets in Purmerend en start de fietsroute waarbij je op ontdekking gaat door het levend veen in het Noord-Hollandse Ilperveld. De route brengt je over kronkelende dijkjes door de groene omgeving van de Purmer richting het authentieke Ilpendam en het historische Ilperveld. Vanaf de dijken geniet je van een prachtig uitzicht over dorpen en de groene eilanden van veen. In het Ilperveld kun je je fietsroute uitbreiden met een leerzame vaarexcursie vanuit het bezoekerscentrum, of een kleine wandeling naar de vogelkijkhut. Na het bezoek aan het Ilperveld fiets je richting een pontje dat je naar de overkant van het Noordhollandsch Kanaal brengt. Een leuke ervaring die je zeker niet mag missen als je gaat fietsen in Noord-Holland.

Beleef het levend veen

4. Beemster Theetuinenroute

Geniet van verse thee en huisgemaakte lekkernijen op de mooiste plekken!

Wil jij het lekkere met het actieve combineren? Dan is de Beemster Theetuinenroute de perfecte fietsroute door Noord-Holland! Fiets door het prachtige landschap en bezoek gezellige theetuinen waar je kunt genieten van een kopje thee of koffie met wat lekkers. Strijk bijvoorbeeld neer bij Theetuin Fort Spijkerboor en proef de lekkerste huisgemaakte taarten terwijl je luistert naar fluitende vogels. Maar ook de andere theetuinen op de route zijn zeker de moeite waard!

Beemster Theetuinenroute

5. De Twiskeroute

Laat je verrassen door dit recreatiegebied vlak boven Amsterdam.

Tijdens De Twiskeroute word je verleid door alle prachtige plekken die recreatiegebied het Twiske rijk is. Links en rechts verschijnen speelweiden, stranden, zwemplassen en mooie locaties om te varen. Lukt het jou om de om 21 of 39 kilometer vol te maken? Of plof je liever neer bij een van de strandjes?

Naast alle recreatieve verleidingen kom je tijdens deze fietsroute door Noord-Holland langs prachtige plekken. Streel je ogen met bijzondere moeraslandjes, groene weilanden, bloemrijke hooilanden, bosgebieden en brede rietkragen.

De Twiskeroute

6. De Aeën en Dieënroute

Volg deze kronkelende rivieren door het mooie Waterland.

De Aeën en Dieënroute loopt langs de oude stroomgeulen van de veenrivieren de Ae en de Die door Waterland-Oost. Deze prachtige, waterrijke omgeving geeft je de mogelijkheid om unieke vogels te spotten. In het voorjaar broeden diverse weidevogels zoals kieviten, grutto’s en tureluurs in de bloemrijke graslanden en wuivende rietkragen. Weet jij de verschillende soorten uit elkaar te halen?

Tijdens de route bewonder je langgerekte lintdorpen in Waterlandse stijl. De stijl is te herkennen aan de knusse houten huizen en bruggen. Plof neer bij een van de vele rustplekken en geniet van je zelf meegenomen koffie.

De Aeën en Dieënroute

7. Ode aan het schilderachtige Laag Hollandse landschap

Zie Laag Holland door het oog van de meester.

Wil jij graag meerdere dagen op pad? Tijdens de meerdaagse fietsroute door het schilderachtige landschap van Noord-Holland aan de hand van de knooppunten van het fietsnetwerk. Fiets langs typisch Nederlandse plekken als Zaanstad, Edam, Volendam, Oostzaan en Landsmeer. Ga op verkenning in het landschap waar Claude Monets hartje sneller van ging kloppen of bezoek het creatieve atelier van Anton Heyboer.

Is een fietstocht van 92 kilometer wat te veel van het goede? Je kan ook voor een van de 3 deelroutes kiezen. Hierdoor kun je kiezen voor een route tussen de 36 en 42 kilometer langs bestemmingen die je het meeste aanspreken.

Ode aan het schilderachtige Laag Hollandse landschap (meerdaags of per etappe)

8. Oudhollandse Pontjesroute

Wissel je fietsroute af met een ritje op een ouderwets pontje over het water.

De naam verklapt het al een beetje, maar tijdens de Oudhollandse Pontjesroute, kom je verschillende pontjes tegen. Steek rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer het water over en fiets door een prachtig oer-Hollands landschap. De route leidt je langs veel oude watermolens en door sfeervolle dorpen. Plof neer op een mooie plek en smikkel je zelfgemaakte picknick op. Of kies jouw favoriete restaurantje of rustpunt uit langs de route.

Oudhollandse Pontjesroute

9. Fietsen onder de zeespiegel

Ontdek bijzondere historische plekken, allemaal onder zeeniveau.

Wil jij naast uitgestrekte natuur ook genieten van historische steden? Fiets door uitgestrekte polders onder de zeespiegel naar unieke Hollandse plaatsen als Volendam, Monnickendam en het schiereiland Marken. Laat je inspireren door de historische binnenstad van Monnickendam vol huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw of bewonder de eeuwenoude vuurtoren ‘Het Paard van Marken’ op het voormalige eiland. Tijdens deze fietsroute van 35 kilometer kom je langs prachtige locaties. Met wie ga jij op pad?

Fietsen onder de zeespiegel

10. Kijk Luister Dijk route

Luister naar het verhaal van de Markermeerdijken.

Tijdens de Kijk Luister Dijk route rij je langs 14 bijzondere locaties langs de Markermeerdijken terwijl je via Spotify naar afleveringen met uitleg luistert. Luister naar deze historische dijk die je de geschiedenis van de prachtige stadsschouwburg van Hoorn vertelt, of verrijk je kennis met het verhaal van de bouw van de dijk. De route is in totaal 45 kilometer en is geschikt voor (elektrische) fietsen en voetgangers. Laat je inspireren door de verhalen van de omgeving.

Kijk Luister Dijk route