Stadswandeling

(2,0 km)
De Stadswandeling gaat door de historische kern van Purmerend. Je loopt langs eeuwenoude pleinen en door straten waar vroeger de kooplui wekelijks luidruchtig handel dreven. Vergeet niet om ook even omhoog te kijken: gevels spreken, bouwstijlen variëren.

Click here for the English walk.

Route
Deze route is via routemarkering te volgen. De rode pijlen vind je op lantaarn-/verkeerspalen of routepaaltjes en wijzen je de weg langs de route. Onderweg staan diverse informatiepanelen voor meer informatie. De route start en eindigt bij de TOP op de Beemsterburgwal

Handige informatie
De gratis folder mét plattegrond is verkrijgbaar bij de VVV Museumwinkel of te downloaden als PDF document.  

Dit ga je zien

1
TOP Purmerend

TOP's zijn Toeristische Overstap Punten. Bij elke TOP kun je je auto parkeren, om vervolgens per fiets, te voet of per boot de landelijke omgeving te ontdekken.

Informatiezuil TOP Purmerend
8
Informatiepaneel Postbrug | Herengracht

Begin 20e eeuw werd er voor het eerst buiten de stadsmuren van Purmerend gebouwd. De imposante herenhuizen aan de Herengracht en de Emmakade staan er nog altijd.

Een oud beeld van de Emmakade met op de achtergrond de Postbrug
9
Informatiepaneel Amsterdamsche-Poort | Tramplein

Als je op het Tramplein op zoek gaat naar de tram dan kom je bedrogen uit. De naam stamt uit de tijd dat de stoomtram van Amsterdam naar Alkmaar langs Purmerend liep. Vanaf het Tramplein was je destijds snel in de binnenstad via één van de stadspoorten.

Een 18e-eeuwse prent van de Amsterdamsche Poort in Purmerend.
10
Informatiepaneel Kaasmarkt Purmerend

De Purmerendse Kaasmarkt kent een marktgeschiedenis van ruim 600 jaar oud. In 1484 werd hier de eerste kleinschalige markt gehouden, toen het plein nog Marktveld heette en niet meer dan een klein pleintje was.

Een schilderij van de Purmerendse Kaasmarkt rond 1900
11
Padjedijk

Tot het einde van de 19de eeuw bestond Purmerend bijna alleen maar uit grachten. Veel van deze grachten zijn gedempt om ruim baan te maken voor moderne vervoersmiddelen.

Winkelende mensen in de Padjedijk
12
Krommesteeg

Het is even zoeken, maar loop vooral eens dit steegje door vanaf de Padjedijk.

13
Informatiepaneel Slot Purmersteijn | Slotplein

Het Slotplein is een belangrijke, historische plek voor Purmerend. Er is nu niet veel meer van te zien, maar tot halverwege de 18e eeuw stond hier een enorm slot met forse donjons op de hoeken en grote zalen. Nog groter dan het Muiderslot!

Een schilderwerk van Slot Purmersteijn uit de 17e eeuw
14
TOP Purmerend

TOP's zijn Toeristische Overstap Punten. Bij elke TOP kun je je auto parkeren, om vervolgens per fiets, te voet of per boot de landelijke omgeving te ontdekken.

Informatiezuil TOP Purmerend

Kenmerken