8x de mooiste natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland - Water, weilanden en weidevogels

Laat je verrassen door de mooiste natuurgebieden van Noord-Holland. Bijzondere plekken, prachtige routes en unieke vogelsoorten. In de achtertuin van Amsterdam kom je echt tot rust. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets. De talloze routes nemen je mee op verkenningsreis door het oer-Hollandse landschap. In welk natuurgebied begin jij? We hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet.

1. Waterland-Oost

Een prachtig stukje écht Holland

Trek erop uit en ontdek het natuurgebied van Waterland-Oost. Een uniek veenweidegebied waar men duizenden jaren geleden het moerasland omtoverde in weiland. Grote waterplassen, wuivende rietkragen en pittoreske lintdorpen is wat je kunt verwachten.

Dit gebied is ook nog eens erg belangrijk voor de Noord-Hollandse weidevogelpopulatie. Zoek de vogels tussen de oeverbeplanting tijdens een vaartocht op de Gouwzee. Als je goed luistert, word je getrakteerd op een schitterend fluitconcert. Of spring op de fiets en volg de weg over dijken en door historische plaatsen.

Ontdke Waterland-Oost.

2. Het Ilperveld

Ervaar de rust in een historisch landschap

Onder de rook van Amsterdam vind je een prachtig watergebied met talloze eilanden van veen. Het Ilperveld is één van de mooiste veenweidegebieden van Noord-Holland waar veel vogels leven. Het stille gebied bestaat uit moeras en water en is een fijne plek om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven.

Wandel een stukje het veenweidegebied in of laat je meevoeren tijdens een vaarexcursie vanaf het bezoekerscentrum. Langs rietkragen, vaarten en bijzondere plantengroei.De schipper vertelt je graag alles over het landschap.

Ontdek Het Ilperveld.

3. Zeevang

Geniet aan de kust in deze bijzondere polder

Alle natuurgebieden in Noord-Holland hebben hun eigen ontstaan, zo ook de Zeevang. De naam zegt het al een beetje; een paar eeuwen geleden werd het eiland gevangen door de Zuiderzee. Het gebied is door mensen ingepolderd en er ontstond een heerlijk laagland ten noorden van Edam. Tot de dag van vandaag is de invloed van de zee nog altijd merkbaar. De bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit gebied leer je in Molen de Breek en Archeologisch Minimuseum de Waterwolf in de Etersheimerbraak.

Of leer over de geschiedenis van de Zeevang tijdens de ‘Kijk Luister Dijk’ deelroutes. De routes laten je kennis maken met de dijk tussen Hoorn en Amsterdam. De Markermeerdijk neemt je door middel van een podcast langs de route mee in zijn leefwereld.

Ontdek de Zeevang.

4. Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Oneindig veel recreatiemogelijkheden!

Van jezelf uitdagen op de waterski’s tot cultureel erfgoed bezoeken. In het Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer is het heerlijk vertoeven aan het water en in de natuur. Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan en ga erop uit. Liever in of op het water? Je kunt hier op meerdere plekken heerlijk zwemmen, varen, zeilen, windsurfen of kitesurfen. Genieten dus!

Op zoek naar een fijn natuurhuisje in Noord-Holland? Gelegen aan het Uitgeestermeer ligt Erfgoedpark de Hoop, een park met verschillende accommodaties. Ervaar het ultieme gevoel van vakantie, buitenleven en vrijheid.

Ontdek het Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

5. Het Purmerbos

Even de stad uit

Ken jij Het Purmerbos al? Dit bos is de jongste uit het lijstje, maar zeker de moeite waard voor een heerlijke natuurwandeling in Noord-Holland! Populieren, essen, eiken en beuken. Loop over de slingerende struinpaadjes langs de hoge bomen.

De kinderen vermaken zich in het avontuurlijke speelbos, onze trouwe viervoeters rennen door het hondenlosloopgebied en de sportievelingen bewegen zich door het stilte- en natuurbos. Het Purmerbos is voor iedereen leuk.

Ontdek alle activiteiten in Het Purmerbos.

6. Recreatiegebied Het Twiske

Alles voor een heerlijk dagje aan het water

Weilanden, bloemrijke hooilanden, moeraslandjes en bosgebieden. Recreatiegebied Het Twiske leent zich perfect voor lange wandelingen. Spot de mooiste weide-, water- en rietvogels en bewonder de Schotse Hooglanders. Wist je dat dit gebied bijdraagt aan de bescherming van de smient? Dat komt door de moeraszones, zoete wateren en natte graslanden.

Dit waterrijke gebied is ook populair onder vaarliefhebbers, zwemmers, zeilers, duikers en surfers. Het Twiske bestaat namelijk voor één derde uit water. Het wemelt hier van de recreatieve mogelijkheden en routes. Hier vind je plezier voor het hele gezin! Ga klimmen in het klimpark, of strijk neer bij Paviljoen Twiske voor een gezellige borrel of een maaltijd na een lange dag recreëren.

Ontdek Recreatiegebied Het Twiske.

7. Het Oostzanerveld

Hier vind je nog een échte vaarboer

Ontdek honderden eilandjes en vele slootjes in Het Oostzanerveld. Vroeger werden de eilandjes gebruikt als weidegrond voor vee. De vaarboeren voeren met een platbodem naar de koeien om ze eten te geven of te verplaatsen. Dit wordt in kleinere mate nog steeds gedaan. Benieuwd hoe dat er aan toe gaat? Bezoek De Vaarboerderij of ga mee op vaarexcursie met de Koeman Express.

Het Oostzanerveld is een beschermd natuurgebied in Noord-Holland dat op een duurzame methode onderhouden wordt. De eilanden worden namelijk door de dieren begraasd en zijn zo ingericht dat de weidevogels het er naar hun zin hebben.

Ontdek Het Oostzanerveld.

8. Het Wormer- en Jisperveld

Een immense lappendeken van veen

Kleine weilanden omringd door rietkragen en smalle slootjes. Een plek waar water en land zorgen voor een prachtige lappendeken. Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa.

Vaar met een kano tussen de vele eilandjes en zoek de tureluur, de kieviet en de grutto in de polder. Of spot de tientallen weidemolentjes in dit gebied die een belangrijke rol spelen in de waterhuishouding. Op zoek naar een leerzame ervaring? Sluit dan aan bij de vaarexcursies vanuit Bezoekerscentrum de Poelboerderij.

Ontdek Het Wormer- en Jisperveld.