Waterland en haar historie

In Waterland ligt de geschiedenis haast op elke straathoek voor het oprapen! Indrukwekkende verhalen waarvan de sporen nog steeds te bezichtigen zijn. Zo lieten bijvoorbeeld veel reders, kapiteins en rijke kooplieden Amsterdam achter zich en vestigden zich in het groen van Broek in Waterland. Dat is te zien aan de deftige houten huizen, die hier de charme van het landschap nog stees verfraaien. Wandel door de dorpskern en bewonder deze prachtige kleurrijke huizen. Monnickendam staat al eeuwen bekend om haar visrokerijen, waarvan enkele vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn. En als je door het oude gedeelte van de stad wandelt, kijk dan eens omhoog naar de bijzondere gevelstenen. Allen met hun eigen verhaal en betekenis. Bezoek Waterland en laat je verrassen! 

Op pad met een gids

Wil je de ‘echte’ verhalen Waterland ontdekken? Dan is het een aanrader om met een gids op pad te gaan! Ontdek de verborgen parels in Waterland, leer de betekenis van de vele gevelstenen of luister naar de verhalen van weleer. De gidsen weten het allemaal! 

Op pad met een gids

Monnickendammer Visdagen

Het roken en verhandelen van vis heeft lange tijd voor vele Monnickendammers werk verschaft. Tijdens de zomervakanties herleven oude tijden. Dompjel je onder in de rijke cultuur tijdens de Monnickendammer visdagen. Rondom de binnenhaven wordt het visroken gedemonstreerd en de oude visrokerijen worden tijdelijk heropend. Plaatselijke acteurs voeren acts op die in het teken staan van de vishandel en -verwerking. Houd de evenementenkalender in de gaten voor de data van dit fantastische evenement! 

UITagenda
Monnickerdammer Visdagen

Musea in Waterland

Dat het leven in de nabijheid van de voormalige Zuiderzee veel bijzondere verhalen met zich meebrengt is natuurlijk vanzelfsprekend. Deze mooie verhalen en tradities zijn in diverse musea in Waterland te ontdekken.