De Crommenijeroute

(9.5 km)

Zoveel te zien, zoveel te beleven! Vanaf het water verrast de polder bij het Uitgeester- en Alkmaardermeer je keer op keer. Stap eens in een kano en volg de Crommenijeroute. Volgens kenners is dit één van de mooiste routes van Nederland!

Smalle slootjes en kleine meertjes met dikke rietkragen wisselen elkaar af. En wie weet wordt je onderweg ook nog toegezongen door de verschil…

Smalle slootjes en kleine meertjes met dikke rietkragen wisselen elkaar af. En wie weet wordt je onderweg ook nog toegezongen door de verschillende weidevogels die hier in de zomer leven. De grutto, tureluur en kievit vinden dit gebied namelijk een heerlijk plekje om te nestelen en hun jongen groot te brengen. Buiten het broedseizoen (1 april t/m 15 juni) mag je ook gewoon door het reservaatsgebied varen. Als je mazzel hebt zie je daar misschien wel een roerdomp of blauwborst. Deze kanoroute is overigens heel erg geschikt om met (kleine) kinderen te doen. De dikke rietkragen langs de kant van de route zorgen er namelijk voor dat je hier bijna geen last hebt van de oer-Hollandse wind. Je moet tijdens de route wel alert blijven, want af en toe kom je een boerenbruggetje tegen waar je onderdoor moet peddelen. En soms zijn die wel heel erg laag….

Onderweg kom je de Tweede Broekermolen tegen. Dit is één van de vijf molens die vroeger de polder Uitgeesterbroek drooghielden. Ook peddel je langs het oude gemaal Meldijk met daarnaast een laat middeleeuwse sluis met ophaalbrug. Er is hier dus genoeg te zien!

Download het PDF-bestand voor de vaarroute.

Handige informatie:
Door middel van paaltjes met een rode band, in het water wordt de kanoroute gemarkeerd. De kanotocht kun je starten bij kanoverhuur de Aker, maar er zijn op de route ook andere plekken waar je je eigen kano te water kunt laten of heerlijk kunt picknicken. 

Dit ga je zien

Startpunt: Kanoverhuur De Aker
Lagendijk 34
1911 MT Uitgeest
Navigeer naar startpunt
Eindpunt: Kanoverhuur De Aker
Lagendijk 35
1911 MT Uitgeest
Navigeer naar eindpunt