Oneindig veel natuur - Barstensvol avonturen!

Bekijk Laag Holland vanuit de lucht en het valt op dat het gebied vooral bestaat uit groene weilanden doorkruist door sloten en vaarten. De uitgestrekte veenweiden, het oneindig vele water en de overvloed aan flora en fauna maken Laag Holland een paradijs voor natuurliefhebbers. Van vogels spotten tot een rustgevende wandeling en van heerlijk uitgerust wakker worden in een B&B tot eindeloos staren over het water. Iedereen kan de natuur hier op zijn eigen manier beleven.

Alleen heeft het Laag Hollandse landschap er niet altijd zo uitgezien. Dit unieke landschap is door de jaren heen grotendeels door mensenhanden ontwikkeld. Eeuwen geleden hebben mens en natuur de handen in een geslagen om het leven onder zeeniveau leefbaar te maken. Om de natte, sponsachtige grond bruikbaar te maken voor akkerbouw begon men met het droogleggen van de grond. Helaas bleek de grond voor akkerbouw niet geschikt en werd dit idee snel van tafel geschoven en de gewassen maakte plaats voor vee. De beroemde Noord-Hollandse zuivel en met name de kazen werden op deze manier geboren.

Wist je dat…

...de boeren en zijn vee enorm belangrijk zijn voor de veenweiden? Zonder grazende koeien zullen de eilanden binnen de kortste keren veranderen in bos.

Ga op pad met een vaarboer!

"Een land ontwikkelt door mensenhanden"

Anno 2021 is er weinig veranderd. De groene lappendeken gevormd door uitgestrekte weilanden en het lijnenspel van sloten is goed bewaard gebleven. Hierdoor kunnen mens en dier hier vandaag de dag nog veel plezier aan beleven. Boeren laten hun vee grazen van het sappige gras, veel vogels hebben hun thuis hier gevonden en wij beleven ieder veenweidegebied op onze eigen manier. Het veenweidegebied bestaat grotendeels uit water. Het is dan ook een absolute aanrader om het gebied vanaf het water te ontdekken. Vaar bijvoorbeeld met een kano, fluister- of roeiboot door Eilandspolder, Waterland en het Ilperveld of ga op vaarexcursie door het Wormer- en Jisperveld.

Ook het vervoer van vee van en naar het weiland ging vroeger via het water. Uniek in Laag Holland is dat dit op sommige plekken nog steeds gebeurt. Het Oostzanerveld is zo’n plek! Hier kun je met de Koemanexpress zelfs een rondvaart maken op een echte platbodem. Terwijl je door de riet omzoomde slootjes en langs de uitgestrekte graslanden vaart word je vriendelijk begroet door nieuwsgierige koeien, schreeuwende grutto’s en buitelende kieviten. Blijf je liever op het vaste land? Ga dan voor een mooie fiets- of wandelroute, zoals de Aeën en Dieënroute, door één of meerdere veenweidegebieden van Laag Holland en word één met de natuur.

Voor wie dol is op vogels en hier geen genoeg van kan krijgen zijn de veenweidegebieden een échte aanrader. Veel vogelsoorten hebben hun weg naar Laag Holland gevonden en hebben hier hun thuis van gemaakt. Van weidevogels als de grutto, kievit en tureluur, rietvogels als de roerdomp, bruine kiekendief en rietzanger tot overwinteraars als de smient en wintertaling, in Laag Holland barst het van de vogels. Om deze prachtige gevleugelde vrienden te bewonderen vind je op veel plekken speciale vogelkijkpunten. Ga bijvoorbeeld een keer een dagje vogels spotten bij de vogelkijkplekken in het Ilperveld, Eilandspolder of de Zeevang en spot ze allemaal!

Niet alle natuur hier is oeroud. Je vindt ook natuur- en recreatiegebieden die nog geen mensenleven oud zijn en in vergelijking met de veenweidegebieden nog piepjong zijn. Toch zegt de leeftijd niks over de schoonheid, flora en fauna van deze gebieden. Tussen de jonge populieren, essen, eiken en beuken van het Purmerbos zijn bijvoorbeeld genoeg avonturen te beleven. Zo kunnen de kinderen hun energie helemaal kwijt in het avontuurlijke speelbos. Van klimmen over de touwbrug, hutten bouwen met losliggende takken tot een ontdekkingstocht op het eiland, voor kinderen is het Purmerbos een écht speelparadijs! Maar ook voor wandelaars, fietsers, hardlopers, ruiters en honden is het Purmerbos een feestje. Hier vind je namelijk kilometers aan wandel- en fietspaden, een gevarieerde ruiterroute en een hondenlosloopgebied waar jouw viervoeter met al zijn vriendjes kan spelen. Ze hebben er zelfs hun eigen zwembad!


Aan de bewoners van het Purmerbos wordt natuurlijk ook gedacht. Wees muisstil en betreed het stilte- en natuurbos. Hazen, wezels, hermelijnen, spechten, fazanten en talrijke zangvogels hebben hun plek hier helemaal gevonden. Veel van deze bijzondere dieren houden zich goed verscholen, dus houd je ogen en oren goed geopend en misschien laten ze zich wel eventjes zien!

Een andere manier van recreëren vind je in de natuurrijke recreatiegebieden Het Twiske en Hemmeland. Hier gaan natuur en recreatie hand in hand en is er voor sporters, families, gezinnen en vrienden genoeg te beleven. Met 650 ha zijn de mogelijkheden in recreatiegebied Het Twiske eindeloos. Je kunt hier sporten, maar voor de rust en natuur ben je hier ook aan het goede adres. Er zijn namelijk genoeg plekken waar je bijna niemand tegen komt. Volg bijvoorbeeld één van de fiets- of wandelroutes door Het Twiske en word door de vogels getrakteerd op een prachtig fluitconcert. In Het Twiske wemelt het namelijk van de riet-, moeras- en watervogels. Hier spot je onder andere het baardmannetje, de roerdomp, bruine kiekendief, smient en waterral. Om deze prachtige vogels te spotten vind je in Het Twiske verschillende vogelspotplekken. Zo kun je extra genieten van deze prachtige dieren!

Wist je dat...

...Het Twiske samen met het Ilperveld, Varkensland en Oostzanerveld is aangewezen als Natura2000-gebied? In Noord-Holland is Het Twiske zelfs het enige recreatiegebied met deze titel!

Naar Het Twiske
Een wandelbrug in Het Twiske met een prachtige roze lucht.

Midden in Het Twiske vind je de Stootersplas waar het hele jaar door volop gebruik van wordt gemaakt. Rondom de plas vind je wel zeven zand- en grasstrandjes waar je op een zonnige dag kunt genieten in en aan het water. Aan de plas vind je ook een jachthaven waar je bootjes, sloepjes en kano’s kunt huren. Ga hiermee het water op en gooi een hengeltje uit!

Ga je met de kinderen op pad? Ook voor kinderen is in Het Twiske genoeg te beleven. Neem de kinderen mee naar de avonturenspeelplaats en zie ze met leeftijdgenootjes genieten op de verschillende pontjes, klimtorens, het buizenfort, de kabelbaan en de andere gave attracties. Op een warme dag is de speelsloot aan de Stootersplas een echte aanrader! En voor de echte durfal is vorig jaar Klimpark Twiske geopend. Slinger op grote hoogte van paal tot paal tussen de boomtoppen en verleg je grenzen! Durf jij het aan?

 • Genieten aan de waterkant

  Kinderen aan de waterkant bij Strandbad Paviljoen Edam.
 • Recreatiegebied Hemmeland

  Man en vrouw wandelen met hun hond over een brug in Hemmeland.
 • De Markermeer- kust

 • De Gouwzee

  Zonsondergang met uitzicht over de Gouwzee.
 • Strand Vier

  Surfplanken tegen houten schutting bij Strand Vier.

Terwijl veel mensen van nature naar de Noordzeekust trekken heeft de Markermeerkust ook genoeg fijne plekken te bieden voor een heerlijke zomerse dag. Diverse strandjes, bankjes en fijne horecazaakjes sieren de omgeving van de dijk waardoor je ultiem kunt genieten. Een ware tip is recreatiegebied Hemmeland. Door de perfecte ligging aan de Gouwzee kun je hier op warme dagen verkoeling zoeken in het water en genieten op één van de grote of kleine stranden. Voor een hapje en drankje kun je terecht bij één van de strandtenten en watersporters genieten hier massaal van de perfecte wind en leven zicht uit op de surf-, wake- of supboarden, waardoor hier een echte ‘beach-vibe’ hangt!

"Op een zomerse dag is het heerlijk vertoeven aan de Markermeerkust"

Natuurlijk heeft Laag Holland zijn landschap niet alleen aan mensenhanden te danken. Ook de natuur heeft hier zijn steentje aan bijgedragen. Aan de weerszijden van de IJsselmeerdijk, die ons jaren geleden beschermde tegen de woeste Zuiderzee, vind je de Kogen en braken. In deze acht ruige buitendijkse en binnendijkse natuurgebiedjes voelen weidevogels, rietvogels en kleine zoogdieren zich helemaal thuis. Zelfs de noordse woelmuis, waterspitsmuis en ringslang zijn hier gesignaleerd! Zelf deze bijzondere natuurgebieden ontdekken? Dan is de Kogenroute een echte aanrader!

Meer verhalen over Laag Holland:

Wellicht is er nu wel meer dan ooit aandacht voor de nabije wereld om ons heen! Wat is het prachtig dat wij dit jaar dan ook een ‘Ode’ aan het mooie landschap kunnen brengen. Het nationale themajaar ‘Ode aan het Landschap’ van het NBTC neemt je mee door Nederland. En wij hopen dat je met deze inspirerend verhalen, tips en hoogtepunten ook komt genieten van de regio Laag Holland. Kennis, bewustwording  en aandacht maken alles mooier, laat je inspireren en kom avonturen sparen.