In het hart van Purmerend, midden op de Kaasmarkt, staat het Purmerends Museum. In dit voormalige stadhuis wordt de geschiedenis van Purmerend verteld; van vissersdorp tot marktstad tussen de droogleggingen van de Beemster, de Purmer en de Wormer.

Daarnaast toont het museum vroeg werk van de in Purmerend geboren architecten en vormgevers J.J.P. Oud en Mart Stam en de ontwerper Jac. Jongert, bekend van de klassieke Van Nelle-huisstijl.

Het museum bezit ook de grootste collectie Purmerends Jugendstil aardewerk uit de periode 1895-1907 met prachtige vazen, schalen en beelden van de plateelbakkerijen Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, L. Huisenga en Jb Vet & Co.

Ook zijn in het museum het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen te zien, waarbij de nadruk vaak ligt op thema's gerelateerd aan de geschiedenis van de stad en de regio of aan (handbeschilderd) keramiek.

In de aan het museum grenzende Museumwinkel en VVV Purmerend vinden bezoekers naast allerlei informatie over de stad en streek, zoals plattegronden, folders en fiets- en wandelroutes, ook diverse lokale en streekproducten, boeken en kleine relatiegeschenken.

Openingstijden

  • Gesloten op maandagen, 25 december, 1 januari, 1e Paasdag, Koningsdag en 1e Pinksterdag.

Prijzen

  • Toelichting prijs: Bekijk de website van het Purmerends museum voor de actuele prijzen.

Kenmerken

Neem alvast een kijkje

Locatie