Een herfstig beeld van de Herengracht

Historische straten

De herenhuizen gebouwd aan o.a. de Herengracht, Emmakade en de Julianastraat ademen klasse en luxe uit en waren heel bijzonder in het begin van de 20ste eeuw.

Dit gedeelte van Purmerend was de eerste 'nieuwbouwwijk’ buiten de stadsgracht. Een groot deel van deze statige panden zijn tegenwoordig rijksmonumenten. Wil je weten welke dit zijn? Kijk dan naar de bordjes op de gevels of bekijk de Atlas van de gemeente Purmerend.

Aan de Herengracht tref je onder anderen de villa’s Schoonoord en Maria aan, beide ontwerpen van architect Jan Stuyt. Aan de Emmakade staat het voormalige Liduinaziekenhuis (1950-1988), eveneens een ontwerp van Stuyt. Oorspronkelijk in 1911 gebouwd als Rooms Katholiek tehuis voor ouderen en nu verbouwd tot appartementen. Het blokhuis op Julianastraat 9 is destijds geleverd als bouwpakket afkomstig uit Silezië, Polen en was oorspronkelijk een woonhuis voor de toenmalige burgemeester. Architect J.J.P. Oud ontwierp de vier arbeiderswoningen aan Vooruitstraat 143 t/m 149, evenals het pand Wilhelminalaan 10. De oorspronkelijke functie van dit laatste pand was een verenigingsgebouw van de Werkmansvereniging Vooruit.

Locatie