Fort aan de Nekkerweg

Contact

Nekkerweg 24
1461 LC Zuidoostbeemster
Plan je route

Het fort aan de Nekkerweg is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en valt onder het UNESCO Werelderfgoed 'Hollandse Waterlinies’. Deze verdedigingslinie van forten werd tussen 1880 en 1914 aangelegd op 15 tot 20 kilometer rondom Amsterdam.

Dit fort zorgde voor een knik in de hoofdverdedigingslinie. Om te voorkomen dat de Zuidoostbeemster bij inundatie van de Beemsterpolder onder water zou komen te staan, werd zowel de Nekkerweg als de Volgerweg opgehoogd. Dit fort moest voorkomen dat de vijand zich gemakkelijk via deze twee verhoogde wegen kon verplaatsen. 

Het Fort aan de Nekkerweg werd pas in 1912 opgeleverd. Het fort kreeg vrijwel direct daarna al een andere bestemming. In 1918 werd het in gebruik genomen als militaire gevangenis. In de periode daarna hebben hier vooral veel dienstweigeraars hun straf uitgezeten. Van het oorspronkelijke interieur van het fort is vrijwel niets over. Wel zijn de betonnen mitrailleuropstellingen op de frontwal redelijk intact gebleven alsmede de fortwachterswoning.

Het fort waar vroeger soldaten gevestigd zaten, is nu omgetoverd tot een luxe eco-chic welness resort, met twee restaurants en 16 luxe kamers en suites. 

Kenmerken

Neem alvast een kijkje

Locatie