Van Schermeer tot Schermerpolder

De Schermerpolder was eeuwen geleden nog één groot meer. Dankzij de drooglegging kunnen hier vandaag de dag duizenden mensen met veel plezier wonen, werken en recreëren. Maar hoe hebben onze voorouders van het water land gemaakt?
En wat is hier vandaag te dag nog van terug te zien?

De Schermer molens

Na het droogleggen van de Beemster en de Purmer was in 1633 het Schermermeer aan de beurt. De diepte en de grootte van het meer zorgde voor een grote uitdaging, maar met behulp van wél 52 watermolens slaagden de bedijkers erin het meer binnen twee jaar droog te leggen. Van de 52 molens zijn er maar liefst 11 bewaard gebleven! Maak tijdens een fiets- of wandelroute kennis met de Schermerpolder en zie hoe de molens statig in het landschap staan of kom meer te weten over de drooglegging en de molens in de Museummolen.

Museummolen

De Museummolen in Schermerhorn is één van de elf overgebleven poldermolens in de Schermer die 400 jaar geleden de polder droogmaalden. Een aantal maanden per jaar is deze molen geopend voor publiek en kun je de molen van top tot teen bekijken! In het museum leer je hoe een watermolen werkt, hoe men hier vroeger leefde en werkte en kom je meer te weten over de geschiedenis van de polder. Grijp deze kans om een molen van binnen te bekijken en kom langs in de Museummolen.

Bezoek de Museummolen

Korenmolen de Otter

Een bijzondere molen, want korenmolen de Otter maalt als enige - in dit landschap vol molens - graan in plaats van water én huisvest het zorg-werkproject van Fermento. Hier werken tien mensen met een beperking in de molen en de aangrenzende bakkerij. De medewerkers helpen onder andere bij het malen in de molen, het bakken van brood en de verkoop van producten. Kom in de zomermaanden eens langs voor een heerlijk kopje koffie of een verfrissing op het terras aan de ringvaart! 

Bezoek de molen
Korenmolen de Otter in Oterleek (Noord-Holland).

Highlights van de Schermer

Zin om het land dat ooit water was zelf te ontdekken? Ga dan niet op pad zonder deze highlights van de Schermer te hebben bekeken. Of je nu meer te weten wilt komen over de geschiedenis van deze eeuwenoude polder, in alle rust wilt genieten van bijzondere kunst of op zoek bent naar een origineel uitje. Met deze hoogtepunten is een gezellig dagje uit binnen handbereik.
Dus bekijk ze snel en vind jouw favoriete uitje!