De Eilandspolder - Rust en ruimte nabij de stad Alkmaar

Midden in het Land van Leeghwater ligt de Eilandspolder. Je kunt er nu misschien niks meer bij voorstellen, maar eeuwen geleden werd dit veeneiland omringd door het water van de grote meren en noemde men dit ‘Het Schermereiland’. Nu het merendeel van het water is verdwenen bestaat dit beschermde natuurgebied van 1950 ha slechts een kwart uit water.

Dankzij de drassige en voedselrijke veenbodem is de Eilandspolder een paradijs voor diverse vogelsoorten waardoor vogelliefhebbers hier hun hart kunnen ophalen. Weide- en watervogels als grutto, kievit, smient en wintertaling, maar ook zeldzame moerasvogels als de roerdomp en karekiet zijn hier een graag geziene gast. Natuurlijk is deze prachtige polder niet alleen een mooie plek voor vogelliefhebbers. Naast de vele vogelsoorten is het eeuwenoude, oer-Hollandse landschap een heerlijk gebied voor een rustgevende wandeling, fiets- of vaartocht. Ontdek het hier allemaal en kom optimaal genieten van de Eilandspolder!

 • Fietsen en wandelen

  Spring op de fiets of trek je wandelschoenen aan en geniet van de schoonheid van de Eilandspolder. Hier kun je echt op en top genieten! 

  Fietsen en wandelen
 • Vogel spotten

  Vogels zijn écht dol op de Eilandspolder! Het hele jaar door kun je hier de mooiste vogelsoorten spotten, kom je gezellig langs?

  Vogel spotten
 • Ontdek de Eilandspolder

 • Varen door de Eilandspolder

  De Eilandspolder is heerlijk om vanaf het water te ontdekken. Vaar met een kano, SUP-board of fluisterboot over het water en geniet van het prachtige landschap.

  Varen door de Eilandspolder

Nog meer Land van Leeghwater?

Krijg je maar geen genoeg van het Land van Leeghwater? En kun je niet wachten om meer van deze prachtige regio te zien? Dat begrijpen wij heel goed, want hier is nog veel meer te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan historische dorpen als De Rijp en Graft of aan de eeuwenoude droogmakerij de Schermer. Bezoek het Kleinste Snoepwinkeltje van Nederland of vergaap je aan de Schermermolens. Neem snel een kijkje en plan jouw dagje uit!