Honderden eilanden aan veenweiden - onder de rook van Amsterdam

Tussen Landsmeer, Den Ilp en het Noordhollandsch Kanaal ligt één van Noord-Hollands mooiste veenweidegebieden: het Ilperveld. Honderden eilanden van veen, weidemolentjes, fluitende (weide) vogels en grazend vee kenmerken dit unieke veenweidegebied. Met de skyline van Amsterdam op de achtergrond ervaar je hier de definitie van rust en ruimte.

 

 • Vaarexcursies Ilperveld

  Van begin april t/m eind september organiseert Landschap Noord-Holland elke zondagmiddag vaarexcursies door het Ilperveld. Varend vertelt de natuurgids je alles over dit Noord-Hollandse veenweidegebied.

  Vaarexcursies Ilperveld Natuurgids van Landschap Noord-Holland die iets uitlegt tijdens de vaarexcursie door het Ilperveld.
 • Bootverhuur Ilperveld

  Degene die het Ilperveld op eigen houtje wilt verkennen huurt van april t/m september in het weekend heel gemakkelijk een (fluister)bootje bij het bezoekerscentrum.

  Bootverhuur Ilperveld Diverse (fluister)boten bij Bezoekerscentrum Ilperveld. Deze kan men huren om het Ilperveld te ontdekken.
 • Bezoekerscentrum Ilperveld

  Bezoekerscentrum Ilperveld
 • Vogelkijkhut Ilperveld

  Voor weide- en rietvogels is het Ilperveld een geliefde plek. Eén plek waar deze prachtige vogels allemaal samen komen is bij de vogelkijkhut bij het bezoekerscentrum. Neem plaats in de hut en open één van de luikjes en geniet  in alle rust van de natuur!

  Vogelkijkhut Ilperveld De vogelkijkhut in het Ilperveld vanaf het water.

Fietsroute 'Beleef het levend veen'

De gloednieuwe fietsroute ‘Beleef het levend veen’ neemt je vanuit het gezellige centrum van Purmerend mee door het Laag Hollandse landschap. Onderweg leer je van alles over het bijzondere veenweidegebied het Ilperveld. Want wat heeft het Ilperveld allemaal te voortduren gehad en met welke uitdagingen heeft het veenweidegebied vandaag de dag te maken. 

Ontdek de fietsroute
Twee fietsers die over de Dorre Ilp langs het Ilperveld fietsen.

Natuurboerderij Hardebol

Landschap Noord-Holland is samen met 15 boeren verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het veenweidegebied. Eén hiervan is Natuurboerderij Hardebol. De familie Hardebol runt sinds halverwege 2020 de beheerdersboerderij van Landschap Noord-Holland en maar liefst 100 hectare van het Ilperveld. Neem een gerust een kijkje op de boerderij en scoor de lekkerste streekproducten in de boerderijwinkel.

Natuurboerderij Hardebol
De Boerderijwinkel van Natuurboerderij Hardebol vol heerlijke streekproducten.

Nog meer Ilperveld...