4x unieke galerieën en beeldentuinen - Eindeloos kunst kijken in Laag Holland

In de meeste musea van Laag Holland vind je kunstwerken van oude meesters… Maar in Laag Holland zijn ook plekken te vinden waar de kunst van recentere of hedendaagse kunstenaars te bewonderen zijn. De één wereldwijd bekend en de ander misschien wel alleen lokaal, maar stuk voor stuk zijn het échte kunstenaars. Ontdek hier onze favoriete galerieën en Beeldentuinen in Laag Holland en beoordeel zelf!

1. Anton Heyboer Art Gallery

De kleurrijke wereld van Anton Heyboer

Anton Heyboer is misschien wel één van de meest bekende kunstenaars van de afgelopen eeuw. Veel van zijn werken zijn aangekocht door internationale musea. En nee dit zijn niet de minste… Denk bijvoorbeeld aan Museum of Modern Art in New York, Museum of Fine Arts in Boston en Ohara Museum of Art in Japan.

Maar om het werk van Anton Heyboer te bewonderen hoef je niet ver te reizen. Dé Anton Heyboer Gallery vind je namelijk gewoon in Den Ilp. Tot aan zijn dood in 2005 woonde Anton Heyboer hier met zijn vijf vrouwen en maakte er tienduizenden werken. Zijn ‘vijfde’ vrouw Petra Heyboer openende de Anton Heyboer Art Gallery waar je van woensdag t/m zondag originele werken van Anton Heyboer kunt bewonderen en kopen.

Anton Heyboer Art Gallery, Den Ilp

2. MonetAtelier

25 replica’s door gerenommeerde Zaanse kunstenaars


In 1871 bezocht de Franse impressionist Claude Monet de Zaanstreek. Door grote armoede in de 19de eeuw waren veel koopmanswoningen uit de 17de en 18de eeuw noodgedwongen bewoond gebleven en hierdoor behouden. De Franse impressionist was hierdoor zo onder de indruk van de schilderachtige Zaanstreek dat hij hier maar liefst 25 schilderijen en 9 schetsen maakte.

In het MonetAtelier in Zaandam vind je maar liefst 25 replica’s van de schilderijen van Monet gemaakt door diverse (gerenommeerde) Zaanse kunstenaars. De verzameling schilderijen biedt een unieke blik op het werk van Monet en tegelijkertijd een impressie van Zaandam in 1871. Een echte Monet bewonderen? Breng dan een bezoek aan het Zaans Museum.

MonetAtelier, Zaandam

3. Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Nic Jonk, een inspiratiebron voor iedereen!

Met wél honderden beelden verspreid over de hele wereld, is Nic Jonk een kunstenaar waar we trots op mogen zijn! In museum en beeldentuin Nic Jonk in Grootschermer kun je op één dag meerdere van zijn werken bewonderen.

De vaste collectie van het museum bestaat uit onder andere diverse beelden en schilderijen van Nic Jonk. Maar drie keer per jaar vind je in het museum een inspirerende expositie met diverse gerenommeerde, externe kunstenaars. Na het museum te hebben bezocht is het een absolute aanrader een kijkje te nemen in de beeldentuin.  In de beeldentuin met uitzicht op het prachtige polderlandschap vind je namelijk maar liefst 30 bronzen sculpturen van Nic Jonk. Wanneer kom jij gezellig langs?

Museum en Beeldentuin Nic Jonk, Grootschermer

4. Fred’s Kunstatelier & Kadoshop

Kunst in alle soorten en maten!


Midden in het centrum van Purmerend vind je Fred’s Kunstatelier & Kadoshop. Zowel in de winkel als het atelier kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun talenten tot de praktijk brengen en ontplooien.

Zo’n twintig kunstenaars vormen het hart van het atelier. De één is gespecialiseerd in schilderwerk en de ander in keramiek. Maar ieder met zijn eigen stijl! In de galerie, aangrenzend aan het atelier, is elke week wel iets nieuws te zien. Neem een kijkje in het atelier en ontdek zelf de mooiste geschilderde vazen en schalen, schilderijen en andere kunstproducten.

Fred’s kunstatelier en Kadoshop, Purmerend