Knap staaltje watermanagement

Volendam is onlosmakelijk verbonden met het water. Er is met botters, tjalken en handelsjachten het water opgegaan om te vissen en handel te drijven. Dat zie je in het hedendaagse leven ook nog steeds terug. Maar ondanks dat het water zo geliefd was, ging het ook wel eens mis…

 

Watersnoodramp 1916

Het is inmiddels ruim honderd jaar geleden dat Laag Holland door een echte Watersnoodramp is opgeschrikt. Na het doorbreken van de dijk stond het water meters hoog en leidde tot ver in het binnenland voor een ravage. Ervaar deze dijkdoorbraak in 3-D bij Experience Volendam.

Klik hier voor meer informatie
Virtual Reality bij de Volendam Experience.

6,5 meter onder NAP

Laag, Lager, Laagst. Dat is de Breek in Etersheim. Op maar liefst 6,5 meter onder het NAP bevindt zich hier een bijzonder stukje natuur. In het bezoekerscentrum kun je terecht voor interessante informatie en kun je na de koffie met appeltaart (tip!) je vergapen aan de bijzondere vergezichten met weidevogels. Op sommige dagen kun je zelfs de molen van binnen bekijken.

Klik hier voor meer informatie
Het terras bij Bezoekerscentrum de Breek in Etersheim.

Botters & Tjalken

Volendam staat bekend om haar mooie botters. Veel mensen werken hard om de traditionele schepen in top conditie te houden, zodat het cultureel erfgoed niet verloren gaat. Bekijk de schepen in de haven van Volendam of boek een dagtocht en ervaar hoe het is om aan boord te zijn.

Klik hier voor meer informatie

Halve Maen

Het unieke handelsjacht Halve Maen wil spannende verhalen delen over stormen, ontdekkingsreizen, ontmoetingen met Indianen, zeegevechten, schatkaarten en scheurbuik. Kom aan boord! Luister, ruik, voel en zie de verhalen tot leven komen in een meest authentiek en enig varend Nederlands 17e eeuws schip ter wereld. Van de kombuis naar het vooronder. Terwijl u het hout hoort kraken en de geur van kruit en teer uw neus prikkelt, valt u van de ene verbazing in de andere.

Klik hier voor meer informatie
Museumboot de Halve Maen.

Vind je volgende avontuur

Ben je op zoek naar een culturele activiteit of ga je liever even uitwaaien op de fiets? Er is voor ieder wat wils in Edam en Volendam. Kijk dus snel of er nog iets leuks voor je te doen is.