Op weg van stad naar land - Buitengewoon Vitaal Platteland Laag Holland

Laag Holland is rijk aan natuur! Groene weilanden doorkruist door sloten en vaarten, uitgestrekte veenweiden en oneindig water. Bezoekers en bewoners genieten elke dag van dit bijzondere landschap, maar Laag Holland heeft er niet altijd zo uitgezien. Door de jaren heen is het gebied veel veranderd, door invloed van de natuur, maar vooral ook door mensenhanden. Deze fiets- en wandelroutes nemen je mee door het verleden en het heden van dit prachtige landschap en laten je zien wat er vandaag de dag allemaal wordt gedaan om deze mooie natuur in stand te houden. Waar wacht je nog op? Ontdek het zelf!

WestphilWandelt door Laag Holland - WestphilWandelt x Buitengewoon Vitaal Platteland

Afgelopen april zijn Laura & Adriaan van WestphilWandelt op pad gegaan door het Wormer- en Jisperveld. Zij hebben de route gelopen en hun ervaringen omschreven in een blog. In hun blog wordt je meegenomen langs de route en de prachtige locaties die ze onderweg tegen zijn gekomen. Laat je inspireren en ga binnenkort zelf ook op pad! 

Blog: Wandelen en varen door het Wormer- en Jisperveld.

  • Laura kijkt uit op het Wormer- en Jisperveld.
  • Een vogel in het Wormer- en Jipserveld.
  • WestphilWandelt x Buitengewoon Vitaal Platteland

  • Een stuk pad langs de route in het Wormer- en Jisperveld.

Tips voor onderweg

Heb je de route die je wilt gaan fietsen of wandelen gevonden? Mooi!
Dan is het bijna tijd om te starten, maar niet zonder een paar extra tips voor onderweg.

Fietsverhuur

Huur gemakkelijk je (elektrische) fiets bij één van de verhuurders in de regio. Reis je met het openbaar vervoer naar Laag Holland? Huur dan met je persoonlijke OV-chipkaart een OV-fiets om verder de regio in te trekken!

readMore
Fietsverhuur in Laag Holland
Twee fietsers fietsen door Broek in Waterland.

Parkeren

Kom je met je eigen vervoer naar Laag Holland? Toeristische Overstappunten (TOP) zijn handige punten waar je je auto achter kunt laten om de regio te voet of per fiets verder te ontdekken. Vind hier de dichtsbijzijnde TOP voor jouw gekozen route. Geen TOP in de buurt? Parkeer dan je auto bij één van de P+R locaties in de regio. 

readMore
P+R Amsterdam Noord

Eten & Drinken

Grote kans dat je onderweg trek krijgt. Laag Holland barst gelukkig van de leuke restaurants, lunchrooms, theetuinen en andere horeca om je energielevels weer op te krikken, zodat je weer voldaan verder kunt fietsen of wandelen. Vind hier de leukste horeca op jouw route!

readMore
Horeca in Laag Holland
Een gezellige lunchtafel.

Rustpunten

Soms is er even geen restaurantje in de buurt om pauze te houden. Niet getreurd, want veel boeren hebben een Rustpunt op hun erf gemaakt. Hier kun je even uitrusten, je fiets opladen en gebruik maken van de sanitairen voorzieningen. 

readMore
Rustpunten in Laag Holland

Deze routes zijn ontwikkeld door Bureau Toerisme Laag Holland, in opdracht van het Recreatieschap Twiske-Waterland, het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer en de Provincie Noord-Holland en is onderdeel van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland. Binnen het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP-VP) werken bestuurders, ambtenaren, maatschappelijke organisaties, ondernemers en andere betrokkenen op vernieuwende manieren aan de opgaven in het landelijke gebied. In Laag Holland worden er op verschillende plekken projecten uitgevoerd en proeven gedaan rondom bodemdaling, biodiversiteit, klimaatadaptie en het tegemoetkomen van de groeiende natuurbehoefte van de recreant. Zeven nieuw ontwikkelde fiets- en wandelroutes langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, de Burkmeer, Landelijk Noord, Waterland-Oost, het Ilperveld en het Wormer- en Jisperveld laten de recreant kennis maken met deze bijzondere gebieden en het werk dat verricht wordt om ze te behouden.