8x activiteiten in Edam

Ben jij al bekend met één van Nederlands best bewaarde geheimen? Edam is een florerende handelsstad aan de voormalige Zuiderzee en is een ware lust voor het oog. De stad wordt omarmd door het oude veenweidegebied Zeevang. Een verkavelingsgebied met lange stroken en smalle sloten. Naast de prachtige natuur kent Edam veel historiek en verborgen parels. Daarom delen we graag 8 activiteiten die de moeite waard zijn om te doen in Edam. Ontdek de leukste plekken om te wandelen of fietsen in Edam of ga op avontuur op historische bezienswaardigheden. Veel plezier!

1. Het Edams Museum

Eén van de oudste musea van Noord-Holland

In het ‘Steenen Coopmanshuys’, het oudste stenen huis van de stad en het Stadhuis naast het VVV, is het Edams Museum gevestigd. Waan je in de Gouden Eeuw en laat je meenemen in de geschiedenis van Edam, scheepsbouw, architectuur en notabele families.

Bekijk in het museum ook zeker de ‘drijvende kelder’ van Edam. Dit is de enige publiekelijk toegankelijke drijvende kelder van Nederland. Dit unieke fenomeen is vroeger tot stand gekomen door de getijdewerking van de Zuiderzee. Omdat dat grote invloed had op het grondwaterpeil was het noodzakelijk om de kelder mee te laten bewegen. Zo was het onmogelijk dat deze onder water kwam te staan.

Edams Museum, Damplein 1 Edam

2. Fort bij Edam

Onderdeel van de Stelling van Amsterdam

Ontdek hoe het eraan toe ging tijdens de Eerste Wereldoorlog in Fort bij Edam. Dit fort is één van de 46 forten van de Stelling van Amsterdam, die ruim 135 kilometer lang is en op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In tegenstelling tot de andere forten is Fort bij Edam relatief modern. Dit komt doordat er gebruik is gemaakt van gewapend beton in plaats van ongewapend beton. Bezoek de verschillende kamers van het fort of ga op ontdekking in de keuken.

Het fort is een verstopt pareltje waar veel mensen voorbijrijden. Het ligt namelijk in een beschermd natuurgebied van Staatsbosbeheer. Een prachtig gebied waar historie en natuur hand in hand gaan. Het is hier heerlijk rustig.

Fort bij Edam, Oorgat 10 Edam. 

3. Edammer Kaas

Het bolvormige goud

Wie Edam zegt, zegt Edammer Kaas. Je kan er haast niet om heen. Maak kennis met het wereldberoemde streekproduct in The Story of Edam Cheese. Een interactieve belevenis die je verhalen vertelt van vroeger en nu over de Edammer kaas.

Of breng een bezoekje aan de Kaaswaag Edam. De waag uit 1778 werd vroeger gebruikt om kaas te wegen en is nu ingericht om jou te inspireren over de kunst van het kaasmaken. Ben je benieuwd hoe er destijds werd verruild? Tijdens de zomermaanden spelen vrijwilligers de voormalige handel na op de kaasmarkt in Edam. Bewonder hoe de kazen worden aangevoerd met wagens en boten of proef de kaas op de markt van Edam.

4. Op verkenning op de fiets

Op je rijwiel dwars door de geschiedenis

Langs de voormalige Zuiderzee, over de dijk en door schilderachtige landschappen. Trap door de omgeving van Edam tijdens één van de mooiste fietsroutes. Al fietsend ontdek je de idyllische plekken van Noord-Holland waar veel kunstenaars hun werken op baseerden.

Fiets langs historische bruggen tijdens de Bruggenroute of maak een begin aan de 410 kilometer lange LF Waterlinieroute. Edam is het startpunt van de LF Waterlinieroute die zich perfect leent om het landelijke gebied Zeevang te ontdekken. Een gebied vol kogen en braken en unieke vogels.

5. De leukste winkeltips

Shop till you drop

Van cadeauwinkels tot juweliers en van kaaswinkels tot bakkerijen. In Edam is het heerlijk shoppen in de knusse winkelstraatjes. De authentieke stad heeft een uniek aanbod aan winkels en gezellige restaurants gevestigd in eeuwenoude, karakteristieke panden.

Op zoek naar leuke winkeltips? Bezoek dan zeker De Leuke Keuken, een klein kookparadijs voor de liefhebber. Fleur je dag op en stap binnen bij Sas Bloemiste voor de mooiste bloemen en planten. Of ga op ontdekking bij Dwars, een winkel vol interieurartikelen, vinyl en cadeaus waar ondernemers met elkaar aan samenwerken.

6. In & op het water

Spetter, spatter, plons!

Edam zonder water is als een bij zonder honing. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn er in Edam ook zoveel diverse activiteiten in en op het water te vinden. Ga mee op rondvaarttocht per koeboot en bekijk de oude gevels, bovenlichten en pakhuizen vanaf het water. Heb je liever zelf de touwtjes in handen? Door een fluisterboot te huren kun je zelf jouw route langs de bekende bezienswaardigheden van Edam bepalen.

Na een heerlijke dag op het water, ploffen de Edammers graag neer bij Paviljoen Strandbad Edam, vlak bij de Jachthaven. Een fijne plek om te genieten van een welverdiend biertje en een kaasplankje, met uitzicht over het water.

7. Wandelen in & rondom Edam

Kijk je ogen uit

Wandel met de frisse wind door je haren de leukste wandelroutes rondom Edam. Elke zaterdagmiddag heb je de kans om samen met een VVV-gids een stadwandeling te maken. Loop samen langs mooie architectuur en talloze monumenten. Elke kilometer zal een verrassing voor je zijn.

Ook de Puzzel-Wandeltocht is een aanrader om te doen. Tijdens de route zoek je naar de huisnummers die bij de gegeven foto’s van gevelstenen en bovenlichten horen. Weet jij ze allemaal juist te noteren? Dan win je misschien wel een VVV Cadeaukaart!

8. Eten & drinken

Geniet van verschillende keukens

Van al die activiteiten en bezienswaardigheden in Edam krijg je natuurlijk zin in iets lekkers. Gelukkig heeft de stad ook daar genoeg keuze in. Plof neer voor een gezellige lunch bij De Beurs in het hart van Edam. Naast een volle buik kun je hier ook naar huis met een souvenirtje. Aan de wanden hangen namelijk allerlei snuisterijen die ook echt te koop zijn.

Voor de borrel ben je bij De Harmonie aan het juiste adres. Proost met elkaar en luister naar liveoptredens die ze hier regelmatig organiseren. Liever direct aanschuiven voor het diner? Proef dan de Italiaanse specialiteiten van Pizzeria La Galera.