Welkom in Zeevang - Landschap onder Zeeniveau

De naam verklapt het al een beetje, eeuwen geleden werd de Zeevang gevangen door de zee. Rond de 13e eeuw werd het gebied ingepolderd en ontstond er een heerlijk laagland wat zich uitstrekt ten noorden van Edam. De polder van Zeevang biedt rust en ruimte naast de reuring van Edam en Volendam. Het is hier genieten voor mens, dier en (weide)vogel.

Op expeditie in Etersheim - Etersheimerbraak

Voor een echte expeditie kun je terecht in de Etersheimerbraakpolder. Hier zie je met eigen ogen hoe de inwoners van Zeevang voor droge voeten hebben gezorgd. Op deze plek is de strijd tegen water extra bijzonder. Hier ligt namelijk het laagste punt van Noord-Holland, meer dan 6,5 meter onder N.A.P.! De Etersheimerbraak vertelt het verhaal van het verdronken dorp Etersheim, dat de strijd tegen het oprukkende zeewater verloor rond het jaar 1400. Bekijk de mooiste archeologische vondsten van het oude dorp in Archeologisch Minimuseum de Waterwolf. Ook vind je in Etersheim een interessant bezoekerscentrum, de mooie Breker Molen en het Schooltje van Dik Trom. Allemaal op één plek!

De strijd met het water

In de Zeevang komt water en land samen als een dynamisch duo. Het eiland Zeevang werd vroeger ingesloten door de Zuiderzee en de binnenzeeën van Beemster en Purmer. De polder die al in de 13e eeuw ontstond werd in 1532 nog eens extra beveiligd door een vernuftig systeem van dijken en waterbeheersing. Dit systeem is nog steeds in werking en dat is op verschillende plekken goed te zien. De Markermeerdijk loopt van Hoorn tot Amsterdam en biedt de bewoners in de achterliggende gebieden al eeuwen bescherming tegen het dreigende water. De dijk lijkt er nu rustig bij te liggen, maar door de eeuwen heen heeft hij van alles meegemaakt. In 1916 werd een stormvloed de dijk teveel en brak hij op verschillende plekken, waardoor het water in de Zeevang en de omliggende gebieden een ravage aan kon richten. Om een gelijkwaardige ramp in de toekomst te voorkomen wordt de dijk nog altijd verhoogd en versterkt. In de podcast op locatie ‘Kijk Luister Dijk’ vertelt de Markermeerdijk je graag zelf meer over alles wat hij heeft gezien en meegemaakt.

Eén met de natuur

De Zeevang is een paradijs voor vogels. De uitgestrekte weilanden en de levendige veengrond van de polder zijn een uitnodigende verblijfplaats voor weidevogels als de smient, grutto, kievit en de wulp. Door deze biodiversiteit is dit bijzondere landschap bestempeld tot Natura 2000 gebied. Hierdoor wordt het gebied extra beschermd en kunnen wij, maar ook de volgende generaties, hier hopelijk nog lang van genieten. In de natuur van de Zeevang is het heerlijk vertoeven. Spring op de fiets of wandel dwars door de weilanden. Of huur een motorbootje bij Pension Zonneweelde en ervaar de Zeevang vanaf het water!

Edam & Volendam - Ontdek de regio

Samen met Volendam en Edam vormt Zeevang één gemeente. Deze plaatsen zijn perfect te combineren tijdens een dagje of een aantal dagen weg, omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. Volendam en Zeevang kennen ieder een unieke sfeer en een eigen geschiedenis. Samen zorgen zij voor een veelzijdige beleving. Blijf ook eens een nachtje slapen en kom helemaal tot rust in een landelijke B&B, op een (boeren)camping of gezellig aan de Dijk in Volendam.