Beemster Bloesemwandeling

(11.0 km)

Deze wandeling laat je zien hoe mooi het in De Beemster is als de bloesems bloeien. Eind augustus en in september kun je genieten van het fruit aan de bomen.

Van oudsher is de Beemster vooral een akkerbouw- en veeteeltgebied, maar boomgaarden kwamen ook voor - grote boomgaarden bij de buitenplaatsen en kleine bongerds op de erven van de boerderijen. Het fruit van die boerenbongerds was voornamelijk voor eigen gebruik. 

In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond fruitteelt op commerciële basis en groeide de Beemster uit tot een belangrijk fruitcentrum. De vervanging van windmolens door stoomgemalen maakte dit mogelijk - fruitbomen kunnen namelijk slecht tegen een wisselende grondwaterstand. Vooral in de zuidoosthoek ontstonden toen veel fruitkwekerijen met hoogstamboomgaarden. Slechts enkele daarvan zijn overgebleven, hun hoogstambomen zijn vervangen door spillen. Hoogstamfruitbomen, inmiddels bejaard, staan nog wel in groten getale in de bongerds bij de boerderijen.

Belangrijke informatie:

  • Download het PDF-bestand voor de wandelroute en meer informatie

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

3

Een mooi voorbeeld van een oude stolpboerderij daterend uit 1683. Je ziet een fraaie voorgevel met opkamer. Onder deze opkamer was een melkkelder voor de kaasbereiding.

Boerderij "De Lepelaar"
8

Kavel II Beemster is een 9 holes wedstrijdbaan met een B-status. Deze polderbaan, gelegen in werelderfgoed de Beemster, is rijk aan historische waterhindernissen en heeft uitdagende greens. Als greenfee speler kun je genieten van de verschillende arrangementen van golfbaan Kavel II Beemster.

Golfbaan Kavel II