Routes die je zeker moet uitproberen

Laag Holland, het prachtige Nationaal Landschap tussen Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn, leent zich voor rustige, inspirerende fietstochten. Kijkend naar de vele unieke volgelsoorten die je tegen zult komen onderweg, en genietend van stilte en groen. Laag Holland is een landschap dat per uitstek te ontdekken is op de fiets, rustig meanderend door een Hollands oer-landschap. De routes hieronder zijn absoluut de moeite waard eens uit te proberen.

De Theetuinenroute
Op deze route van 32 kilometer lang, krijg je ruim de gelegenheid de schoonheid van Laag Holland te ontdekken. Een route die je kunt rijden op een sportfiets, maar ook goede stadsfietsen of omafietsen volstaan. Vanaf het startpunt Zuiderwoude fiets je door een boeiend landschap, op weg naar Holysloot. Uiteindelijk kom je langs meerdere mooie theetuinen, waar je kunt pauzeren en genieten van exclusieve lekkernijen, met zicht op water en prachtige vogels.

Oudhollandse Pontjesroute
Ultiem en avontuurlijk genieten van het waterrijke landschap. Fiets langs de uitlopers van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en stap regelmatig op één van de vijf pontjes die je op ouderwetse manier naar de overkant brengen. Een deel van de route neemt je mee langs de ringvaarten van de droogmakerijken Schermer, Beemster en Starnmeer. Hier zie je goed de hoogteverschillen tussen het lage land en hoog gelegen water. 

Fietsen onder zeeniveau
Deze mooie route van 34 kilometer lang, slingert tussen Volendam, Edam en Purmerend. Het is een hele bijzondere ervaring om te fietsen langs plekken waar eerder in de geschiedenis dijken doorbraken, en je te bevinden onder zeeniveau. Deze route verbindt cultuur met natuur, en voert langs vele van de mooie plekken die Laag Holland rijk is. Geniet van stilte, vergezichten, water en meanderende veenriviertjes.