Monumentale Houtloods | Erfgoedpark de Hoop

Contact

Monumentale Houtloods | Erfgoedpark de Hoop
Lagendijk 33 b
1911 MT Uitgeest
Plan je route

Aan het Alkmaarder- en Uitgeestermeer ligt Erfgoedpark de Hoop. Naast verblijfsrecreatie, horeca en watersport vind je hier één van de best bewaard gebleven houtloodsen uit de Zaanstreek.

Jarenlang stond deze loods aan het Zuideinde in Westzaan, maar sinds 2009 heeft dit provinciale monument een prachtige plek gekregen op het Erfgoedpark.

Vandaag de dag wordt er in de houtloods (gratis toegankelijk) onder andere het verhaal van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest - ook wel Krelis Lootjes genoemd - verteld. Zijn uitvinding van de houtzaagmolen speelde een belangrijke rol bij de industriële ontwikkeling van ons land. Daarnaast kom je in de houtloods meer te weten over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het OER-IJ en over het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Met een ‘virtuele periscoop’ kun je teruggaan in de tijd en het Noord-Hollandse landschap aanschouwen, zoals Cornelis het vier en een half eeuw geleden heeft ervaren. Het is een unieke mogelijkheid om de wereld door de ogen van deze uitvinder te zien! 

Prijzen

  • Gratis

Locatie