Luister | Hakvoort

Contact

Havenstraat 22
Monnickendam
Plan je route

In een havenstad, mag het ambacht van scheepsbouwer natuurlijk niet ontbreken. Rechts van je is de plek waar al sinds 1726 schepen gebouwd worden. Dit heette toen de 'Grote Helling'. De schuin aflopende oever was de ideale plek om grote schepen te water te laten.

Ook nu nog worden er op de plek van de 'Grote Helling' schepen gemaakt. Hier zit nu Hakvoort, de grootste scheepswerf in de omgeving van Monnickendam. Tot ongeveer 1980 maakte Hakvoort vooral binnenvaartschepen zoals botters en kwakken. Maar ook Noordzeekotters, sleepboten en Shell-tankers.

Tegenwoordig zijn plezierjachten de voornaamste bron van inkomsten. Logisch, want sinds de bouw van de afsluitdijk in 1932 werd er steeds minder gevist en handel gedreven. De schepen die vroeger vertrokken naar andere handelssteden aan de Oostzee, in Engeland, Frankrijk en België, konden het IJsselmeer en Monnickendam immers niet meer bereiken. Hierdoor verloor Monnickendam veel van zijn glans. Maar daarvoor in de plaats nam de pleziervaart juist toe.

Wanneer het goed weer is, staat de schuifdeur van Hakvoort nog wel eens open. Zodat je van een afstand een blik kunt werpen in de werf.

Vervolg de route rechtdoor.

Neem alvast een kijkje

Locatie