De Jonge koningslinde vóór P3

Koningslinde | Tilia x europaea 'pallida'

Deze koningslinde is op 26 april 2013 geplant ter gelegenheid van de kroning van koning Willem Alexander door burgemeester Don Bijl, wethouder Roald Helm en vijf Purmerenders die op deze dag een Koninklijke onderscheiding ontvingen.

Voor wat betreft koningsbomen heeft Purmerend eigenlijk geen traditie. We hebben een Julianalinde (een Hollandse linde), die ook op deze route…

Voor wat betreft koningsbomen heeft Purmerend eigenlijk geen traditie. We hebben een Julianalinde (een Hollandse linde), die ook op deze route staat. In datzelfde jaar werd er ook nog een iep geplant op het Tramplein ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina. De herinrichting van het plein heeft de boom helaas niet overleefd. Deze koningslinde is net als de Julianaline een Hollandse linde: een kruising tussen een kleinbladige linde en een zomerlinde. Omdat deze allebei in het wild voorkomen in Nederland, kan een Hollandse linde spontaan opkomen in het bos. De kruising die je hier ziet staan is echter ontstaan in een kwekerij. De boom zie je veel bij boerderijen, omdat hij veel schaduw geeft. Ken je ook de Leilinde? Dat is dus een Hollandse linde die jaarlijks in een vlak gesnoeid wordt. Het is ook een makkelijke boom, die eigenlijk overal wel groeien. De stam krijgt op oudere leeftijd behoorlijke groeven en dikkere knobbels waar vaak jonge twijgen op groeien.

Locatie