Luister | Gedempte Where

Contact

Gedempte Where
Purmerend
Plan je route

Je loopt nu over de Gedempte Where. Vroeger liep er hier een rivier op de plek van deze straat. Namelijk de rivier de Where. Deze stroom verbond het Beemster- en Purmermeer. Dat maakte het tot een belangrijke verbindingsroute voor de scheepvaart.

In de vroege jaren van Purmerend, zo rond het jaar 1300, was hier een pontje over de Where. Deze veerpont heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad. Purmerend lag immers op de kruising van belangrijke waterwegen en landwegen. En het pontje was de enige plek om de rivier over te steken. Dat maakte Purmerend de meest geschikte plek in de omgeving om handel te drijven.

Rond 1970 besloot de gemeente de Where te dempen. Purmerend kreeg steeds meer inwoners en de auto deed zijn intrede in het stadsbeeld. Om de binnenstad beter bereikbaar te maken voor dit verkeer, dempte de gemeente een gedeelte van de Where. Zoals je ziet, loopt hier ook nu nog een van de belangrijkste verkeersaders van Purmerend.

In het locatiemenu, kun je foto's zien hoe het er hier uitzag toen de rivier nog door de stad stroomde. Vervolg je route linksaf met de weg aan uw rechterhand.

Neem alvast een kijkje

Locatie