Luister | De Speeltoren

Contact

Noordeinde
Monnickendam
Plan je route

Voor de schepen was het 's nachts vaak moeilijk om Monnickendam veilig te bereiken. Het was pikkedonker op zee en de haven lag beschut achter het eiland Marken. Om de boten in het donker de weg te wijzen, was er een vuurtoren.

Nou ja, eigenlijk hadden de Monnickendammers de speeltoren omgedoopt tot vuurtoren. Het was toen namelijk het hoogste punt van de stad. Brandende potten met pek bovenop de toren wezen de Zuiderzeeschippers de weg. De Speeltoren had toen nog geen piek, deze is er later opgebouwd.

Behalve voor de vissers, was de Speeltoren ook belangrijk voor andere ambachtslieden in Monnickendam, namelijk voor beiaardiers. Zij bespeelden het uitgebreide carillon van de toren. En ook al is Monnickendam niet meer de bruisende havenstad die het toen was, toch bespeelt de stadsbeiaardier nog steeds elke zaterdagochtend dit indrukwekkende muziekinstrument. Hij wordt hierbij begeleid door de bewegende beelden van een godin en ruiters bovenin de toren. Een uniek spektakel, in het bijzonder omdat dit het oudste nog werkende carillon ter wereld is.

Vervolg de route rechtsaf de Kerkstraat in.

Neem alvast een kijkje

Locatie