TOP De Buitenlanden in natuur met blokken eromheen

TOP De Buitenlanden

TOP's, afgekort voor Toeristische Overstappunten, bieden een handige start voor jouw verkenning van de landelijke omgeving. Elke TOP voorziet in parkeergelegenheid, waarna je op de fiets, te voet of zelfs per boot de omgeving kunt verkennen.

Op de informatiezuilen van elke TOP vind je verschillende routes die je naar de mooiste plekjes, de rustige omgeving en de prachtige natuur van Laag Holland leiden. Tijdens je tocht kom je langs verrassende rustpunten en gezellige horecagelegenheden, en de TOP’s wijzen je de weg om ze te vinden. Je herkent de TOP´s aan hun groene informatiezuilen.

De Buitenlanden, tussen Beverwijk en Assendelft, zijn doordrenkt van geschiedenis met sporen uit de IJzertijd, Romeinse periode en Middeleeuwen. Het voormalige getijdenlandschap van het Oer-IJ is nog zichtbaar in slingerende slootjes en lintbebouwing op strandwallen. De Noorder IJ- en Zeedijken beschermen al eeuwen tegen water, met bochtig tracé gevormd door de strijd tegen overstromingen. Veel elementen van de Stelling van Amsterdam, zoals forten en kruitmagazijnen, hebben nieuwe functies gekregen.

Locatie