De Julianalinde

Julianalinde | Tilia europaea

Langs de Emmakade staat een behoorlijke rij van deze linden. De linde op de hoek van het Julianapleintje heeft een betekenis. Het is een Julianalinde.

Het planten van een boom is een oud gebruik bij de geboorte of kroning van een kroonprins(es) uit het koninklijk huis. Deze Hollandse linde is…

Het planten van een boom is een oud gebruik bij de geboorte of kroning van een kroonprins(es) uit het koninklijk huis. Deze Hollandse linde is geplant voor Juliana, maar of dat is gebeurd bij haar geboorte in 1909 of bij haar kroning in 1948 is bij niemand bekend. Het kan best zo zijn dat de boom bij de geboorte is geplant, is gerooid in de Tweede Wereldoorlog en daarna opnieuw geplant. Maar geloof het of niet, dat is nergens terug te vinden! De Hollandse linde is een kruising tussen een kleinbladige linde en een zomerlinde. Omdat deze allebei in het wild voorkomen in Nederland, kan een Hollandse linde spontaan opkomen in het bos. Deze kruising is echter ontstaan in een kwekerij. De boom zie je veel bij boerderijen, omdat hij veel schaduw geeft. Ken je ook de leilinde? Dat is dus een Hollandse linde die jaarlijks in een vlak gesnoeid wordt. Het is ook een makkelijke boom, die eigenlijk overal wel groeien. De stam krijgt op oudere leeftijd behoorlijke groeven en dikkere knobbels waar vaak jonge twijgen op groeien.

Locatie