Purmer Poort

Informatiepaneel | Purmer-Poort | Looiersplein

Contact

Looiersplein
Purmerend
Plan je route

Toen Purmerend in 1410 stadsrechten kreeg, werden er wallen rondom de stad aangelegd en vier poorten gebouwd op de toegangswegen. Deze poorten werden ’s nachts gesloten, waardoor het wonen binnen de stad een stuk veiliger werd.

Ieder die de stad binnen wilde, moest zich bij de stadspoort melden. Zo kon men ongure types, zwervers en bannelingen (misdadigers die verbanning als straf hadden gekregen) buiten de stad houden.

De oostelijke toegangspoort werd in 1594 gebouwd en stond op het einde van de Koemarkt bij het Looiersplein. Deze poort werd de Purmerpoort genoemd omdat de weg hierachter, de Purmersteenweg, naar het Purmermeer leidde. Deze poort werd in 1594 gebouwd en werd, als laatste poort, in 1859 gesloopt. De poort werd vervangen door twee poorthuisjes, waartussen een ijzeren hek stond zodat de stad alsnog afgesloten kon worden. Rond 1900 zijn de poorthuisjes uit het stadsbeeld verdwenen. 

Het Looiersplein heeft haar naam te danken aan het feit dat hier tot 1878 een leerlooierij stond. Kijk ook eens op het informatiepaneel voor meer informatie. 

Locatie