Luister | Paardenmarkt

Contact

Nieuwegracht
Purmerend
Plan je route

Voor de jaren vijftig van de vorige eeuw, was het paard de tractor van de boeren. Er waren nog geen landbouwmachines, dus voor het ploegen, zaaien, oogsten en vervoeren waren landbouwers afhankelijk van deze dieren.

In deze jaren was er ook een grote handel in werkpaarden. En al helemaal in de marktstad Purmerend, waar zelfs een aparte paardenmarkt was. Deze vond hier plaats, op deze straat, tegenover de huidige ING, waar toen een school gevestigd was. In de volksmond werd het dan ook de paardenmarktschool genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de landbouwmechanisatie. Boeren hadden steeds minder paarden nodig, waardoor de paardenmarkt kleiner werd. De gemeente verplaatste deze markt daarom naar de Koemarkt. En vonden nog meer grote economische veranderingen plaats in Purmerend in de 20e eeuw. De wethouder van Economie, vertelt u daar graag meer over. Klik daarvoor op video in het menu. Nadat je de video heeft bekeken vervolg je de route door rechts de nieuwstraat op te lopen en na het bruggetje het paadje door het parkje in te gaan.

Neem alvast een kijkje

Locatie