Een rij met Christine Buisman Iepen

Christine Buisman Iep | Ulmus carpinifolia 'Christine Buisman'

Contact

Adres:
Purmerend
Plan je route
Deze zeven, zeer zeldzame iepen zijn vernoemd naar Christine Buisman, die baanbrekend onderzoek heeft verricht naar de iepenziekte. Er staan drie variëteiten. Zie jij het verschil?

De veldiep is een ouder van de Hollandse iep. Uiteraard hoort deze boom tot de iepenfamilie. Het bijzondere van deze boom is de cultuurvariëteit.

Christine Buisman heeft zich begin vorige eeuw bezig gehouden met de aanpak van de iepziekte. Samen met Bea Schwartz heeft zij de eerste cultuurvariëteiten ontwikkeld die bestand waren tegen de iepziekte.

Iepen houden wel van wat vocht en voeding. Ze groeien goed in lichte schaduw in bosranden, heggen etc. Deze cultuurvariëteit kan slecht tegen zeewind. De iep blijft kleiner dan de Hollandse iepen. 

Vermoedelijk staan deze iepen ongeveer vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw op deze plaats. De boom groeit met warrige takken in een soort vaasvorm. 

De boom is niet helemaal resistent tegen de iepziekte maar deze rij houdt het nog aardig vol. In 2007 zijn in Amsterdam weer exemplaren geplant.

Locatie