Een 18e-eeuwse prent van de Amsterdamsche Poort in Purmerend.

Informatiepaneel | Amsterdamsche-Poort | Tramplein

Als je op het Tramplein op zoek gaat naar de tram dan kom je bedrogen uit. De naam stamt uit de tijd dat de stoomtram van Amsterdam naar Alkmaar langs Purmerend liep. Vanaf het Tramplein was je destijds snel in de binnenstad via één van de stadspoorten.

Vroeger vond je hier de Amsterdamsche Poort, één van de stadspoorten van Purmerend, op de toegangsweg van en naar Amsterdam. Het is een bijzonder idee om te bedenken dat de stad zo’n 100 jaar geleden nog daadwerkelijk ’s avonds op slot werd gedaan! Het Tramplein is tegenwoordig een busstation en zorgt nog steeds voor een snelle verbinding naar de naastgelegen steden. Het huidige stationsgebouw dateert uit 2014. De gevel van het gebouw is voorzien van glaspanelen met historische beelden van Purmerend.

Na 1900 werd er ook buiten de stadsgracht gebouwd. Dit begon met een postkantoor, maar al snel volgden er hele nieuwe wijken. De nieuwste uitbreiding van de stad is te vinden aan de overkant van de legendarische ‘Melkwegbrug’. Deze fiets- en wandelbrug verbindt het oude Purmerend met de grootste woonwijk van de stad ‘Weidevenne’. Kijk ook eens op het informatiepaneel (rechts van de brug) voor meer informatie. 

Neem alvast een kijkje

Locatie