Toen water land werd

Als er iets het landschap in Laag Holland bepaalt dan is dat wel de aanwezigheid van water. Overal waar je kijkt zijn meren, sloten, rivieren en vaarten. ‘Fantastisch’, vinden de watersportliefhebbers die zich hier het hele jaar door naar hartenlust kunnen uitleven, maar voor de bewoners van dit gebied is al dat water al eeuwenlang een uitdaging.

Onze voorouders hebben al heel wat (denk)werk verzet om water en land waar mogelijk van elkaar te scheiden. En dat is ze goed gelukt, want zelfs bij storm en ontij blijft Laag Holland droog en ongedeerd door o.a. de Markermeerdijk van al ruim 800 jaar oud. Hieronder een paar bijzondere verhalen over de invloed van het water op Laag Holland.

Watersnoodramp 1916

Door de wilde voormalige Zuiderzee was het houden van droge voeten in Laag Holland niet altijd vanzelfsprekend. Op de nacht van 13 op 14 januari 1916 brak voor de laatste keer de dijk op verschillende plaatsen door. Er ontpopte zich een ramp en binnen enkele dagen stond de hele regio onder water.

Wie de storm van 1916 zelf wil meemaken kan bij de Experience Volendam meedeinen op de virtuele golven van de Oculus Drift. 

Experience Volendam

Werelderfgoed de Beemster

Zo’n vier eeuwen geleden werd het Beemstermeer getransformeerd tot land. Een - zeker voor die tijd - knap staaltje waterbouwkundig vernuft. Maar liefst 50 molens waren er nodig om het gehele meer leeg te pompen. De molens staan er niet meer, maar bij de nabijgelegen Schermermolens kun je nog wel een idee krijgen hoe het droogpompen van een binnenmeer in zijn werk ging.

De Beemster
De Beemster vanuit de lucht

Watermanagement anno nu

Tegenwoordig zijn er, naast de Markermeerdijk, op diverse plekken in Laag Holland gemalen die het dagelijkse waterniveau op peil houden. Dit allemaal zodat wij droge voeten houden, omdat bijna het hele gebied onder N.A.P. leeft. Eén van de meest bijzondere gemalen is degene bij Schardam, met een vispassage waardoor vissen van binnen- naar buitenwater kunnen zwemmen. Informatieborden op de locatie vertellen je er meer over.

Gemaal Schardam