Fietsen - in het Land van Leeghwater

Het Land van Leeghwater staat bekend om zijn uitgestrekte polders, pittoreske dorpjes als De Rijp en Graft en om niet te vergeten zijn rijke historie. Mocht je deze bijzondere regio écht willen beleven dan is het een absolute aanrader om op pad te gaan met het oer-Hollandse vervoersmiddel: de fiets. Met behulp van fietsknooppunten leiden de fietsroutes je dwars door het Land van Leeghwater en kun je op eigen tempo genieten van het schitterende landschap. Al fietsend door Eilandspolder, het historische hart van Noord-Holland, de historische dorpen en over hoge dijken leer je het landschap echt kennen. Van fietsroutes van 13 km tot 53 km, in deze regio is voor iedereen een prachtige route te vinden. Ontdek onze mooiste fietsroutes, vind jouw favoriet en trek erop uit!  

Land van Leeghwaterroute

De ‘Land van Leeghwater’ route zit barstensvol hoogtepunten en is een absolute aanrader voor fietsliefhebbers. Met deze route rijd je dwars door de natuurrijke omgeving van de Schermer, Graft en de Rijp. Op de route zie je de vele (polder)molens statig in het landschap staan en doemen de imposante forten van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies - Stelling van Amsterdam op in het landschap. Kortom, genoeg redenen dus om op de fiets te stappen en het Land van Leeghwater te verkennen.

Fiets de route

Wandelen - in het Land van Leeghwater

In het Land van Leeghwater barst het van de mooie wandeltochten. Via smalle landweggetjes, hoge dijken en knusse dorpjes nemen de wandelroutes je mee door het weidse landschap. Uitgestrekte lappendekens van groene eilanden en boerensloten worden hier afgewisseld door dorpen die de rijke geschiedenis van de regio ademen. Al wandelend door de centra van De Rijp en Graft zijn de prachtige overblijfselen van de haringvangst en walvisvaart goed zichtbaar. Kun je jezelf indenken hoe het er hier vroeger aan toe ging?

Ook heerlijk is een wandeling door de Schermer- of Eilandspolder. En dan te bedenken dat eeuwen geleden grote wateren als het Schermer- en Beemstermeer hier de baas waren. Sinds de droogleggingen van het Land van Leeghwater kunnen wij vandaag de dag genieten van dit veelzijdige landschap vol flora en fauna! Trek je wandelschoenen aan het geniet van de pracht van in deze regio. 

Haring & Hennep wandelroute

Ingeklemd tussen droogmakerijen de Beemster en de Schermer ligt de Eilandspolder. De ‘haring en hennep’ route neemt je mee door het waterrijke weidelandschap en langs diverse historische dorpen als De Rijp, Grootschermer, Driehuizen, Noordeinde en Graft. Van de haringvangst tot de hennepteelt. Ieder dorp heeft zijn eigen rijke geschiedenis. Tip: op weg van Grootschermer naar Driehuizen en Noordeinde heb je een schitterend uitzicht over droogmakerij De Schermer!

Wandel de route