Een landschap vol verhalen

Meters hoge molens, sierlijke raadhuizen en een prachtig fort verscholen in het landschap, in het Land van Leeghwater barst het van de bezienswaardigheden. Anno nu genieten wij volop van deze prachtige bouwwerken, maar zonder de rijke geschiedenis van deze bijzondere regio waren deze er nooit geweest.

Zo begon Jan Adriaanszoon Leeghwater in de 17e eeuw met het droogmalen van de Schermer en zorgden de haringvangst en walvisvaart in dorpen als De Rijp en Graft voor veel welvaart. Tientallen molens werden in hoog tempo uit de grond gestampt en in de dorpen bouwden men prachtige raadhuizen, (pak)huizen en kerken. Een paar eeuw later begon men met de bouw van de Stelling van Amsterdam om onze hoofdstad te beschermen tegen de vijand. In Markenbinnen werd een imposant fort gebouwd waarvan in de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruik werd gemaakt. Gelukkig voor ons is hiervan veel bewaard gebleven en kunnen wij al dit moois tot op vandaag de dag nog steeds bewonderen. Dus ontdek snel alle bezienswaardigheden van het Land van Leeghwater en trek eropuit.

De Schermermolens

In 1633 begon men met het droogleggen van het Schermermeer. Voor het droogmalen van dit grote meer waren wel 52 molens nodig waarvan er maar liefst 17 prachtig bewaard zijn gebleven. Een mooie plek waar een aantal van deze molens te bezichtigen zijn is Schermerhorn. Hier vind je drie prachtige molens. Eén van de drie molens is omgebouwd tot een Museummolen. Hier kom je alles te weten over het droogleggen van het Schermeer en het wonen en werken in een poldermolen. Hoe uniek is dat?

Ontdek de molens

Raadhuis Graft

Op nog geen 20 minuten wandelen van het Raadhuis De Rijp vind je nog zo’n mooi bouwwerk, namelijk Raadhuis Graft. Is het niet een plaatje? In 1913 werd het in Hollandse Renaissancestijl ontworpen raadhuis gebouwd in opdracht van Prins Maurits. De rijkelijk versierde gevels en raadszaal zijn écht beeldschoon en zeker het bezoeken  waard! Ben je benieuwd naar het raadhuis? Plan dan snel je bezoek en neem een kijkje!

Ontdek het Raadhuis

Meer Land van Leeghwater?

Jouw dagje uit in het Land van Leeghwater is natuurlijk pas écht compleet met de leukste lunch- en dineradresjes op zak. Ontdek hier de leukste horecagelegenheden van de regio en geniet van een welverdiende lunch of een afsluitend diner! Tref je het met het weer? Neem dan eens een kijkje bij de wateractiviteiten en zoek verkoeling in en op het water. En oja, voordat je op pad gaat… Check even de UITagenda, misschien tref je net een leuk evenement!