8x doen in Edam-Volendam

Ze worden vaak in één adem genoemd, maar oh wat zijn ze verschillend. Edam en Volendam: de een statig en kalm, de ander bruisend van de energie. In Volendam, het beroemdste vissersdorp van Nederland, is er het hele jaar door van alles te doen. De gezellig haven met oud-Hollandse schepen, de visafslag met de beroemde paling en het rijke kunstenaarsverleden. Echt, Volendam is zo veelzijdig! Wie aan edam denkt, denkt direct aan de Edammer kaas. Maar Edam is méér dan kaas alleen. Historische panden vormen het decor voor de leukste winkels, antiekzaakjes en horeca waar je je makkelijk een hele dag in kunt verliezen. 

#1 Visje happen & met de muziek mee

Kibbeling, haring of paling? Niets zo lekker dan een visje happen op de wereldberoemde Dijk van Volendam. Maar naast dat Volendam bekend staat om de heerlijke vis is het natuurlijk ook de Volendamse muziek die heeft gezorgd voor de populariteit van het dorp. In het Palingsoundmuseum bij Paviljoen Smit-Bokkum maak je kennis met de oorsprong, de muzikale families en de specifieke palingsound.

Visje happen in Volendam.

#2 Rondvaart door Volendam

Als je op zoek bent naar een unieke en onvergetelijke ervaring, dan is een rondvaart over de Gouwzee met Spaander Marina een perfecte keuze. Deskundig personeel vertellen boeiende verhalen over de oude visserdorpen, de traditionele klederdracht en de bekende kunstenaars die zich hebben laten inspireren door deze prachtige plek. Terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht, krijg je een dieper inzicht in de cultuur en tradities die Volendam zo uniek maken.

Boek nu je rondvaart
Gasten aan boord van de rondvaartboot van Spaander Marina.

#3 Rondom de Markermeerdijk

De Markermeerdijk zorgt voor veel vertier en spannende verhalen. Maak bijvoorbeeld kennis met de Podcast ‘Kijk Luister Dijk’, een unieke kijk in het leven van de Dijk. Geniet je liever van het water? Maak dan een overtocht van Volendam naar Marken, kies voor een unieke Bottertocht of zie de zon in de ‘zee’ zakken op één van de terrassen aan het water.

Schapen op de dijk bij Scharwoude.

#4 Artist Kom Binne

Voormalige Zuiderzeestadjes trekken al sinds jaar en dag bijzondere gasten. Wist je dat de Franse cultuurhistoricus Henry Havard voor een heuse stroom aan fantastische schilders zorgde toen hij Volendam beschreef als één van de schilderachtigste plaatsen met zijn pittoreske huisjes en klederdrachten? Hotel Spaander speelde hier slim op in; maak kennis met het verhaal in de podcast of bekijk de kunst in het Edams- en Volendams Museum.

Schilderijen aan de muur bij Hotel Spaander.

#5 Stelling van Amsterdam

In Edam ligt een prachtige fort dat stamt uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog dat mooi bewaard is gebleven. Regelmatig zijn bezoekers van harte welkom om dit Fort, met militaire inrichting, te bezoeken. Daarnaast is het Fort bij Edam het start- en finish punt van de LF Waterlinieroute. Een langeafstandsfietsroute van 410 km langs drie verdedigingslinies.

De buitenkant van het Fort bij Edam.

#6 Say Cheese...

In reisgidsen wordt wel eens vertelt dat Volendammers altijd in klederdracht gekleed zijn, niets is minder waar. Alleen tijdens bijzondere feestdagen tref je de bewoners van dit mooie vissersdorp mogelijk in deze eeuwenoude klederdracht. Natuurlijk ben je wel van harte welkom om een traditionele foto in kostuum te maken, maar wist je ook dat vooral de omgeving heel fotogeniek is? Camera mee dus!

Dames is Volendamse klederdracht tijdens een optreden.

#7 Streekproducten proeven

Wie Edam zegt denkt direct aan de wereldberoemde Edammer kaas. Deze bijzondere bolvormige kaasjes zijn over de hele wereld te proeven. Maar hoe leuk is het om te ontdekken waar deze zijn oorsprong gevonden hebben? In de zomer ben je van harte welkom tijdens de traditionele kaasmarkten en gedurende het hele jaar vertelt ‘The story of Edam cheese’ op een eigentijdse wijze het verhaal.

Kaasdragers op de Kaasmarkt in Edam.

#8 Vogels spotten

Zowel het Markermeer als polder Zeevang zijn zeer belangrijke gebieden voor vele vogels. Het gebied ontdek je dan ook bij voorkeur op een duurzame manier. Kies voor een prachtige wandel- of fietsroute terwijl je de vogels in hun natuurlijke habitat ontmoet. Onderweg zijn speciale vogelspotplekken vanwaar je de kievit, scholekster, grutto of tureluur kunt observeren.